Dialogi-media: Kirkon sanoma pysyy, vaikka muodot muuttuvat
Kirkon edustajat ovat viime vuosina ottanut aktiivisesti osaa esimerkiksi turvapaikanhakijoita ja seksuaalivähemmistöjä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Dialogi-median uusi teemanumero kysyy, miten yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat kirkon työhön tänä päivänä.
Piispa Teemu Laajasalon mukaan kannanottojenkin taustalla on kirkon perusarvot.
Esimerkiksi vähäosaisten auttamisessa kirkolla on pitkät perinteet. Kirkon etuna on, että se tavoittaa laajan joukon ihmisiä.
– Se tarkoittaa, että niissäkin pienissä niemissä ja notkoissa, joista kaikki muut ovat lähteneet, on joku, joka käy tapaamassa ihmisiä. Kirkon volyymi on valtava ja sen soisin näkyvän nykyistä enemmän, Laajasalo toivoo.
Ihmisoikeuksien puolesta
Kirkkoherra Kari Kanalalla on kokemusta konkreettisesta auttamistyöstä. Viime vuonna Paavalin seurakunta joutui poliisin kanssa vastatusten, kun se tarjosi kirkkoturvan käännytysuhan alla olleelle irakilaismiehelle.
– On vaikea kestää sitä epärehellisyyttä, mitä kohtasi viranomaisten taholta. Mutta viranomaispäätökset ovat suhteellisia, tiettyinä vaalikausina tietyt asiat korostuvat. Kevään vaalit eivät tule yhtään liian aikaisin ihmisoikeuksien kannalta, Kanala sanoo.
Kanalan mielestä poliitikot ovat luoneet ilmapiirin, jossa on sallittua arvioida ihmistä taustansa perusteella ja siten hyväksyneet vihapuheen.
– Vihapuhe on kammottavaa. Tämä nykyinen on uskomattoman yksitotinen tapa katsoa maailmaa, se ei ole vain mustavalkoinen vaan musta. On hämmentävää, että olemme samalla sekä onnellisin että rasistisin kansa, minusta ne asiat eivät korreloi keskenään yhtään.
Kanala on tullut myös tunnetuksi myönteisestä kannastaan samaa sukupuolta olevien vihkimiseen. Hän kertoo olevansa valmis vihkimään ja siunaamaan homo- ja lesbopareja myös vastaisuudessa.
– Asiasta ei ole toistaiseksi tullut mitään seuraamuksia. Olisikin kohtuutonta rangaista pappeja Suomen lakien noudattamisesta.
Diakin kirkollinen koulutus korostaa vuoropuhelua
Johtava ajatus Diakin kirkollisten tutkintojen opetuksessa on, että kirkko ei voi jämähtää paikoilleen, vaan uusia toimintamuotoja on kehitettävä jatkuvasti.
– Täällä tehdään paljon ihmisiä lähentäviä harjoituksia. Tärkeintä on pyrkiä siihen, että kaikki saavat äänensä kuuluville, sanoo Diakin kirkon alan koulutuspäällikkö Jussi Murtovuori.
Esimerkiksi Diakin yhteisöpajoissa kootaan erilaisia toimijoita yhteen ja autetaan heitä lähentymään ja ymmärtämään toisten näkemyksiä.
– Kirkon kuuluu korottaa äänensä ja pitää niiden puolta, joiden puolta ei pidetä, ja auttaa ääneen niitä, joiden ääni ei kuulu, Murtovuori toteaa.
Dialogin uusi teemanumero lähestyy kirkon roolia muun muassa historian, diakonian, perhetyön, seurakuntaharjoittelun ja nuorisotyön näkökulmista.
Lue lisää:
- Dialogin teemanumero ”Kirkko muuttuvassa yhteiskunnassa”