Siirry sisältöön

Miesten syrjäytymistä voi vähentää miehille suunnatuilla palveluilla

Valokuva miehen jaloista seisomassa kadulla, lisäksi teksti Mies, minne matka?
Auta miestä mäessä -hanke etsi ratkaisuja miesten syrjäytymiseen. Keskeisenä ajatuksena oli, että miesten tarpeisiin voidaan vastata paremmin suuntaamalla palveluja sukupuolen perusteella. Hankkeen tuloksia esitellään seminaarissa 27.8.2019 Helsingissä Diakissa.

Nuorista miehistä työkyvyttömiä on selvästi suurempi osa kuin nuorista naisista. Työ- ja elinkeinopalvelujen asiakkaissa miehet puolestaan ovat vähemmistössä: vain kolmasosa käyttää palveluja. Näyttääkin siltä, että miehiä katoaa työmarkkinoilta työkyvyttömiksi. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoima Auta miestä mäessä -hanke pyrki selvittämään, minkälaisia palveluita miehet tarvitsisivat. Hankkeessa vahvistui ennakko-oletus, että miesten tarpeisiin voidaan vastata paremmin suuntaamalla palveluja sukupuolen perusteella.

Hankkeen aikana kehitettiin nuorille miehille kohdistettu lyhytkestoinen valmennus, jonka tarkoituksena on edistää nuorten miesten tilannetta erityisesti koulutus- ja urapolulla. Valmennuksen tavoitteena on nuoren miehen sisäisen motivaation löytäminen. Valmennuksiin osallistuneet nuoret kokivat valmennukset pääasiassa hyödyllisiksi.

Valmennusmalli sopii nuorille, jotka ovat syystä tai toisesta keskeyttäneet koulun tai jääneet työelämän ulkopuolelle, mutta joilla ei ole akuuttia estettä opinnoille, kuten päihde- tai mielenterveysongelmia. Osallistujat saivat valmennuksista motivaatiota ja uutta suuntaa elämälleen ja kiinnostuivat hakeutumaan töihin tai opiskelemaan, vaikka heillä ei valmennusta aloittaessa vielä tällaisia suunnitelmia olisi ollutkaan, projektipäällikkö Ari Haapanen Diakista kuvaa.

Mieserityisen mallin tulokset julkaisussa

Hankkeen tuloksia esitellään hankkeen päätösseminaarissa 27.8. sekä tuoreessa julkaisussa Auta miestä mäessä: Nuorten miesten koulutus- ja työuravalmennusprosessi (Diak Puheenvuoro 24, toim. Ari Haapanen).

Julkaisu käsittelee yleisesti sukupuolisensitiivisyyttä ja mieserityistä lähestymistapaa sekä suhteuttaa niitä nuorten miesten uravalintoihin ja niihin liittyviin tuen tarpeisiin. Valmennuksessa huomattiin, että nuorten miesten kohdalla hedelmällisintä oli ryhmän yhteinen keskustelu työn ja opiskelun merkityksestä.

– Sen sijaan, että asiakasta ohjattiin vahvasti tiettyyn suuntaan, tärkeämpää oli, että asiakkailla oli mahdollisuus pohtia yhdessä, mikä työssä ja koulutuksessa on merkityksellistä, sekä tehdä itse henkilökohtaiset valintansa. Ryhmän toiminnan ja myönteisen keskustelun kulmakivinä olivat erityisesti sukupuolisensitiivinen työote ja nuorille miehille suunnattu oma valmennus, joka mahdollisti avoimen keskustelun, toteaa hankkeen aikaisempi projektipäällikkö Paavo Huotari.

Hankejulkaisu sopii opaskirjaksi erityisesti nuorille miehille suunnattujen ryhmämuotoisten työ- ja uravalmennusten suunnitteluun.

– Resursseiltaan keveä valmennusmalli on helppo ottaa mukaan useamman nuorten miesten parissa toimivien työkalupakkiin, Huotari sanoo.

Julkaisutiedot

Ari Haapanen (2019). Auta miestä mäessä: Nuorten miesten koulutus- ja työuravalmennusprosessi, Diak Puheenvuoro 24, Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Julkaisu on luettavissa ilmaiseksi Theseuksessa (https://www.theseus.fi/handle/10024/221313).

Hanketiedot

  • Auta miestä mäessä -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu, ja se toteutettiin läheisessä yhteistyössä Miessakit ry:n kanssa. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto.
  • Hankkeen loppuseminaari järjestetään 27.8.2019 klo 12.30–16 Diakin Helsingin-kampuksella osoitteessa Kyläsaarenkuja 2.
  • Mukana puheenvuoroissa ja All Male Panel -keskustelussa ovat kaupunginvaltuutettu, yhteisötyöntekijä Suldaan Said Ahmed, Varusteleka-verkkokaupan perustaja Valtteri Lindholm, tiimipäällikkö Miguel Reyes Suomen Mielenterveys ry:stä, erikoistutkija, VT, Tapio Bergholm ja nuorisotutkija, valtio-opin dosentti Tapio Kuure. Seminaarin juontaa toimittaja Sean Ricks.
  • Seminaariohjelma hankkeen verkkosivuilla
  • Ilmoittautuminen seminaariin 22.8.2019 mennessä

Lisätiedot:

Ari Haapanen, projektipäällikkö, ari.haapanen@diak.fi, puh. 040 506 2126

https://miesminnematka.com/