Saako kuolemasta puhua?
Ilmoittaudu tästä seminaariin.
Kuolema on Suomessa edelleen tabu, vaikka sosiaalinen media on madaltanut kynnystä keskusteluun. Valtakunnallisten lehtien uutisvirroissa kuolema on jatkuvasti läsnä ja vaikuttaa melkein arkipäiväiseltä. Miksi siitä on kuitenkin niin vaikea puhua?
Yhä useampi vakavasti sairas tulee julkisesti sairautensa kanssa esiin ja haluaa jakaa ajatuksiaan lähestyvästä kuolemasta. Somessa tarjottu myötätunto ja surulliset emojit ovat helppoja tapoja tarjota kuolevalle tukea, mutta oikea kohtaaminen jää puuttumaan.
Vakavasti sairas voi huomata lähipiirinsä kutistuvan. Sairastavalle tai kuolevalle halutaan usein kuin yhteisestä hiljaisesta päätöksestä tarjota rauha sairastaa ja kuolla. Tosiasiassa kysymys voi olla omaisten ja lähipiirin ahdistavista tunteista ja peloista, jotka kuolemaan liitetään.
Kuinka kohdata kuoleva läheinen, kun pelkkä ajatus kuolemasta tekee ihmisestä kädettömän ja sanattoman?
Näkökulmia kuolemaan Diak Areenassa 23.10.
Diak Areena: Hyvä kuolema -seminaari kokoaa kolme asiantuntijaa, joista jokainen tarkastelee aihetta omasta ainutlaatuisesta näkökulmastaan.
Minna Hökkä on hoitotyön lehtori ja toimii projektipäällikkönä EduPal-hankkeessa, joka on yksi Opetus ja kulttuuriministeriön rahoittamista korkeakoulutuksen kehittämisen kärkihankkeista. EduPal-hankkeella tavoitellaan palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen koulutuksen monialaista ja työelämälähtöistä kehittämistä ja lopulta valtakunnallisia vaikutuksia palliatiivisen hoitotyön ja saattohoidon saralla.
Toinen asiantuntijamme terveystieteiden tohtori Mirja Sisko Anttonen on työskennellyt saattohoitokoti Terhokodissa pian 20 vuotta. Saattohoitokodin 17 vuodepaikkaa on varattu vakavasti sairaille, ja keskimäärin potilaat viettävät Terhokodissa alle kaksi viikkoa. Anttonen on kirjoittanut väitöskirjan otsikolla: ”Kuoleman vaikeuden lievittämistä kuoleman todellisuuden kohtaavassa ja ohittavassa saattohoidossa”. Lue lisää Anttosesta.
Kolmantena asiantuntijana keskusteluun osallistuu teologian tohtori Minna Valtonen, joka on yksi Diakin edustajista EduPal-hankkeessa ja kehittää siinä erityisesti palliatiivisen ja saattohoidon jatko- ja täydennyskoulutusta. Valtonen toimii yliopettajana Diakissa ja on kiinnostunut muun muassa seurakuntien perhetyöstä ja sen kehittämisestä.
Tilaisuuden juontajana on Helsingin Sanomien konkaritoimittaja Katri Kallionpää. Kallionpää menetti pitkään sairastaneen isänsä viime vuonna ja kirjoitti aiheesta Helsingin Sanomien Sunnuntai-liitteeseen.
Seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä myöhemmin ilmoitettavan linkin kautta.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!