Siirry sisältöön

Koronakevään kokemuksista oppia OuluToivo2020-hankkeessa

Kesäkuun alussa käynnistyi OuluToivo2020-hanke, jonka tavoitteena on luoda tulevaisuuden mahdollisissa poikkeusoloissa käyttöön otettava tehokas ohjaus- ja koordinaatiomalli, joka vahvistaisi työikäisten osallisuutta, toimintakykyä ja yhteisöllisyyttä, sekä kehittäisi paikallisten toimijoiden (kaupunki, seurakunta ja järjestöt) välistä yhteistyötä.

Hankkeen kohderyhmänä ovat työikäiset, työelämän ulkopuolella ja koulutuspaikkaa vailla olevat oululaiset. Hankkeessa kehitetään myös yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa, sekä huomioidaan digitaalisten palveluiden hyödyntäminen poikkeusoloissa.

Koronan vaikutukset sote-palveluihin merkittäviä

OuluToivo2020-hanke syntyi koronavirusepidemian seurauksena, kun poikkeustilanteen vaikutukset alkoivat kasaantua ja vaikuttaa myös sosiaali- ja terveyspalveluiden, yhteisöllisyyttä tukevan toiminnan ja työllisyyspalveluiden järjestämiseen. Tämä näkyi myös kirkon diakoniatyössä esimerkiksi kasvaneena ruoka-avun tarpeena. Toisaalta seurakuntien resurssia vapautui, kun ns. kokoava toiminta oli tauolla.

OuluToivo2020-hanke tekee yhteistyötä Oulu-apu-toiminnan kanssa, jonka pääasiallinen kohderyhmä olivat ikäihmiset ja lapsiperheet.

– Oulu-avussa työskennelleet kertoivat työelämän ulkopuolella olevien työikäisten ikään kuin pudonneen kelkasta ja jääneen vaille tarpeellista kohtaamista, kertoo projektikoordinaattori Marjo Perämäki Diakista.

Myös opiskelijoiden on mahdollista tulla mukaan hankkeeseen erilaisten oppimis- ja kehittämistehtävien kautta.

Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kautta sekä Oulun kaupungilta. Hankkeen päätoteuttaja on Oulun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä, ja osatoteuttajana toimii Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hanke päättyy 30.11.2020.

Lisätietoja:

Projektikoordinaattori Marjo Perämäki, p. 050 5353 785, marjo.peramaki@diak.fi

Asiantuntija, lehtori Heini Lekander, p. 050 4726 991, heini.lekander@diak.fi (elokuusta 2020 alkaen)