Siirry sisältöön

Somehaaste: vanhustyön hyvä arki näkyviin

Kotihoidon työntekijät on haastettu kertomaan sosiaalisessa mediassa oman työnsä hyvistä puolista, jotka usein jäävät näkymättömiin. Kuvassa Sanna-Mari Pitkänen, Svetlana Romanenkov, Jani Lattunen, Piia Nyberg, Anu Kirsi Suhonen ja Tanja Saarinen Pieksämäen kotihoidosta.

Valtakunnallinen kuuden kehittämishankkeen yhteinen somehaaste kutsuu vanhustyötä tekeviä kertomaan hyvästä työstä, joka usein jää näkymättömäksi.

Vetovoimainen kotihoito – tehdään hyvä arki yhdessä -hanke haastaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän ja Pieksämäen kaupungin kotihoidon väen mukaan valtakunnalliseen somehaasteeseen. Diak on mukana hankkeessa.

Kuuden kehittämishankkeen yhteinen somehaaste pyrkii tekemään vanhustyön hyvää arkea näkyväksi eri puolilla Suomea ja lisäämään alan arvostusta. Mukaan kutsutaan kotihoidon lisäksi myös asumispalvelujen piirissä ja muissa tehtävissä vanhustyön kentällä työskenteleviä niin kunnista, yrityksistä kuin yhdistyksistäkin.

Ideana on kertoa positiivisia asioista omasta työstä sosiaalisessa mediassa tekstin ja kuvien välityksellä valtakunnallisella Vanhustenviikolla, jota vietetään 4.–11.10.2020 Onni on vanheta – Lyckan kommer med åldern.

‒ Somehaasteen tavoitteena on saada vanhustyötä tekevien ja opiskelevien ääni kuuluviin ja kertoa siitä hyvästä työstä, joka usein jää näkymättömiin, Vetovoimainen kotihoito -hankkeen projektikoordinaattori Marjo Pulliainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Kerro työsi #onnihetki ja vahvista vanhustyön #vetovoimaa

Vanhustyön ongelmat ovat olleet viime vuosina otsikoissa. Alan heikko imago näkyy vaikeuksina saada uusia hoitajia töihin ja opiskelijoita vanhustyön koulutusohjelmiin. Tämä heijastuu myös jo alalla olevien työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin. Vanhusten määrän ja hoivan tarpeen lisääntyessä haasteet kasvavat.

Vanhustyön kentältä kuuluu myös toisenlaisia ääniä. Hoitajat kertovat merkityksellisestä ja monipuolisesta työstä, johon on mukavaa lähteä työvuoroon sekä oman työn arjesta, joka on hyvin erilaista, kuin uutiskohuissa kerrotaan. Tätä vanhustyön hyvää arkea pyritään nyt nostamaan esiin.

Haasteeseen voi osallistua käyttämällä sosiaalisessa mediassa tunnisteita: #vetovoimaa ja #onnihetki. Lisäksi Essoten ja Pieksämäen kotihoidon työntekijöitä pyydetään lisäämään #kotonakohdataan ja #vetoakotihoitoon -tunnisteet.

Vanhustyön vetovoimaa kehitetään eri puolilla Suomea

Vanhustyön imago-ongelmiin on tartuttu Savossa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla kuudessa kehittämishankkeessa. Vanhusten viikon somehaasteen ideoivat yhteistyössä:

  • Vetovoimainen kotihoito – tehdään hyvä arki yhdessä -hanke, Etelä-Savo
  • Vetovoimainen vanhustyö -hanke, Pohjois-Savo
  • Veto- ja pitovoimaa kotihoitoon-hanke, Satakunta ja Pirkanmaa
  • Kotihoitohenkilöstön uudistuva osaaminen: Työn sisältöjen kehittäminen ja työssä jaksamisen edistäminen yhteistoiminnallisella palvelumuotoilulla (Pa-Mu –hanke), Keski-Suomi
  • KEMUSOTE –hanke, Kevytyrittäjyys ja muutoskyvykkyys sote-alan toimintaedellytysten sekä työhyvinvoinnin edistäjänä
  • Hyvissä handuissa himassa -hanke, Helsinki

‒ Yhdessä saamme laajempaa näkyvyyttä vanhustyön hyville asioille ja voimme myös kehittää työn epäkohtia! Kehittämishankkeet ovat mukana luomassa tätä muutosta yhdessä vanhusalan toimijoiden kanssa, viestintäasiantuntija ja somehaasteen koordinaattori Tytti Mönkkönen Vetovoimainen vanhustyö -hankkeesta sanoo.

Vetovoimainen kotihoito – tehdään hyvä arki yhdessä -hanke vahvistaa kotihoidon vetovoimaisuutta kehittämällä työhyvinvointia, ammatillisuutta, palveluprosesseja, tiedolla johtamista ja viestintää. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Essote, Diak, Esedu ja XAMK, ja sitä rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Etelä-Savon ELY-keskus sekä hankkeen toteuttajat.

Kuva: Mika Nuorva