Siirry sisältöön

Uusi Diakonisen hoitotyön julkaisu kokoaa yhteen tietoa terveyden kokonaisvaltaisesta edistämisestä

Diakonisessa hoitotyössä edistetään kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Uusi Diakin julkaisema Diakonisen hoitotyön perusteet ja käytäntö -julkaisu lähestyy aihetta sekä terveydenhuollon että kirkon työn näkökulmista.

Julkaisu on ajankohtainen, sillä korona-pandemia on haastanut ihmisten selviytymistä ja turvallisuuden tunnetta. Tällöin ihmisen kohtaamisessa ja hoidossa tarvitaan myös henkisen ja hengellisen hyvinvoinnin vahvistamista, sanoo yksi julkaisun toimittajista, Diakin lehtori, diakoni Päivi Thitz.

– Diakoninen hoitotyö nostaa esille lähimmäisenrakkauteen perustuvan kohtaamisen, toivon välittämisen ja terveyden kokonaisvaltaisen edistämisen. Erityisesti tässä ajassa tällaiselle osaamiselle on käyttöä. Ne näyttäisivät olevan myös tulevaisuudessa yhä merkittävämpiä taitoja.

Vahvuutena kaksoiskelpoisuus

Diakoninen hoitotyö tuottaa osaajia sekä terveydenhuollon että kirkon palvelukseen. Sairaanhoitaja-diakonissan tutkinto antaa kaksoiskelpoisuuden ja tuottaa laaja-alaista diakonisen hoitotyön osaamista. Julkaisussa pohditaan koulutuksen antaman kaksoiskelpoisuuden merkitystä, hyödyntämismahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä.

– Sairaanhoitaja-diakonissan kaksoiskelpoisuuden tuottamasta monipuolisesta osaamisesta ei olla riittävän tietoisia. Siksi myös laaja-alaisen asiantuntijuuden mahdollisuudet jäävät osittain hyödyntämättä sekä kirkon että terveydenhuollon työssä, Thitz sanoo.

– Osaamisen hyödyntämisen esteenä saattavat seurakuntatyössä olla sairaanhoitajan osaamisen liian kapea-alainen ymmärtäminen tai hoitotyössä ennakkoluulot kirkollista koulutusta kohtaan, Thitz arvelee.

Kattava teos opiskelijoille ja työelämän edustajille

Kirja etenee diakonisen hoitotyön historian, koulutuksen ja erilaisten urapolkujen kautta diakonisen hoitotyön käytäntöön.

– Julkaisu on ainutlaatuinen, sillä aiheesta ei ole aikaisemmin koottu tietoa näin kattavasti yhteen. Julkaisu tarjoaa sekä opiskelijoille että työelämän edustajille näkökulmia siihen, miten sairaanhoitaja-diakonissan osaamista voidaan hyödyntää terveydenhuollossa ja seurakunnissa parhaalla mahdollisella tavalla.

Julkaisun ovat toimittaneet Diakin asiantuntijat Päivi Thitz, Mikko MalkavaaraLea Rättyä ja Minna Valtonen. Lisäksi kirjoittajina on joukko diakonisen hoitotyön, diakoniatyön sekä terveydenhuollon ja koulutuksen asiantuntijoita.

Julkaisu

Thitz P., Malkavaara M., Rättyä L., Valtonen M. (toim.)., (2020). Diakonisen hoitotyön perusteet ja käytäntö. Diak Opetus 6, Diakonia-ammattikorkeakoulu. URN:ISBN:978-952-493-367-4.

Julkaisun voi tilata joko kirjanvälittäjien kautta tai suoraan Diakista 35 euron hintaan osoitteen julkaisutilaukset@diak.fi kautta.

Teos on luettavissa maksutta Theseuksessa.

Katso tallenne teoksen julkaisuwebinaarista (2.10.2020).

Katso myös Diakoonittarista diakonissoiksi – välähdyksiä historiasta -video.