Siirry sisältöön

Romako-hanke haastaa työelämää yhdenvertaisuuteen

Romaniasuinen nainen jolla on päässään ammattiin valmistuvan lakki ja kädessään ruusu, kättelee pukuun pukeutunutta miestä. Piirroskuvituksessa on teksti: Romako, askeleet huomiseen.
Romanitaustaiset henkilöt kohtaavat usein syrjintää työelämässä. Opintoihin pakollisina kuuluvat harjoittelut voivat jopa estää valmistumisen, koska harjoittelupaikkoja ei löydy. Romako-hanke haastaa työelämää asennemuutokseen ja tukee romaneja ammatillisen tutkinnon suorittamisessa.

– On varsin tyypillistä, että romanitaustainen opiskelija ei saa harjoittelupaikkaa muiden luokkalaistensa tavoin. Kokemus on lannistava, ja se luonnollisesti vaikuttaa opiskelumotivaatioon ja luottamukseen tulevan työelämän oikeudenmukaisuudesta. Haluamme puuttua tähän epäkohtaan, taustoittaa projektipäällikkö Katri Perho Diakista. 

Opinnoistaan valmistuneillakin romanitaustaisilla on yhä vaikeuksia työllistyä, ja merkittävä osa romaneista on työelämän ulkopuolella. Romako – askeleet huomiseen -hanke pyrkii tekemään rakenteellista muutosta, jotta työelämä olisi yhdenvertaisesti myös romanien saavutettavissa.  

– Haastamme kaikki Suomen työnantajat mukaan luomaan yhdenvertaista työelämää! Tarvitsemme suurta yhteiskunnallista asennemuutosta, jotta kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet menestyä työelämässä, Perho sanoo. 

Konkreettisia tekoja työelämän muutokseen 

Konkreettisena muutostyökaluna on kehitteillä työnantajapooli, johon työnantajat voivat ilmoittaa kiinnostuksensa ottaa vastaan romanitaustaisia harjoittelijoita ja työntekijöitä. 

– Romaneilla on paljon annettavaa työelämälle. On turvallista hakea paikkaa, josta jo tietää, että romanihakijat ovat samalla viivalla kuin muutkin, pohtii projektityöntekijä Tamara Åkerlund Diakista. 

Hankkeen alkuvaiheessa keskitytään tukemaan romaniopiskelijoita koulutuspoluillaan. Hanke tukee pääkaupunkiseudun aikuisia romaneita ammatillisen tutkinnon suorittamisessa. Tavoitteena on myös saada hankkeessa mukana oleville opiskelijoille oman alansa mentori, joka voi tukea matkalla ammattilaisuuteen.  

Kymmeniä osallistujia jo mukana – myös korkeakouluopinnot kiinnostavat

Syksyllä käynnistynyt hanke on päässyt vauhdilla alkuun. 

– Meillä on ollut lentävä lähtö hankkeeseen, ja olemme jo suunnitelleet tulevaa opintopolkua yli kahdenkymmenen osallistujan kanssa. Heistä noin puolet on jo nyt syksyn alussa päässyt aloittamaan ammatilliset opintonsa, projektipäällikkö Katri Perho sanoo. 

Ammatillisten opintojen suosion lisäksi hankehenkilöstön on yllättänyt positiivisesti romanien laaja kiinnostus korkeakouluopintoja kohtaan.  

– Hankkeen korkeakouluryhmässä on nyt mukana reilut 20 osallistujaa, joista lähes kaikki on syksyn aikana aloittanut korkeakouluopintonsa. Lisää osallistujia tulee jatkuvasti, Perho kertoo. 

Yhteistyökumppanina Diakin hallinnoimassa hankkeessa on Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Kokemukset opiskelemaan lähtevistä romaneista ovat olleet järjestään positiivisia. 

– Aloituskeskusteluun on ehkä saapunut itsestään tulevana opiskelijana vielä epävarma ja ujo henkilö, joka poistuu varmempana, uskon- ja toivonpilkahdus silmissä ja koko olemuksessa. Mahdollisuuksien, toivon ja konkreettisten vinkkien antaminen on tässä hankkeessa parasta sekä lupaus siitä, että kuljetaan pidempi matka yhdessä, sanoo opettaja Minna Tiusanen Stadin ammatti- ja aikuisopistosta. 

Romako-hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Osatoteuttajana toimii Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Hankkeen toiminta-aika on 2021–2024. 

Diak ja Romako-hanke ovat mukana #olenantirasisti -kampanjan sisällöissä.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Katri Perho, p. 050 467 97 42,  katri.perho@diak.fi

Hankkeen nettisivut

Hankkeen Facebook-sivut