Keinoja jatkuvan oppimisen kehittämiseksi sosiaalialalla
Työelämän osaamisen tulee olla ajantasaista ja sitä tulee kehittää työelämän muutoksia ja uudistuksia ennakoiden. Elinikäisen oppimisen käsitteen rinnalla tai sen sijaan käytetään yhä enemmän jatkuvan oppimisen käsitettä. Jatkuvaa oppimista käsittelevissä kannanotoissa painotus on työikäisten opiskelu- ja oppimismahdollisuuksissa.
Kansalaisten sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistamat odotukset sekä palveluiden ja tuen tarpeet uudistuvat ajan saatossa. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevaa uudistusta on työstetty vuosien ja jopa vuosikymmenien ajan, kertoo julkaisun toimittaja ja Diakin sosiaalialan yliopettaja Jari Helminen.
– Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät eri ikäisten, eri elämänvaiheessa ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. He tekevät työtään erilaisissa toimintaympäristöissä, kuten asiakkaiden kodeissa, sosiaalisen asumisen yksiköissä ja toimistoissa.
Julkaisu tuo esille sosiaalialalla työskentelevien näkemyksiä siihen, miten jatkuvan oppimisen tarpeisiin vastataan sosiaalialalla ja miten jatkuvan oppimisen koulutuksilla voidaan tukea sosiaalialan osaamista.
Julkaisu ottaa huomioon vuonna 2019 pääministeri Sanna Marinin johdolla laaditun Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta -hallitusohjelman, jossa korostetaan vastaamista työn murroksesta ja digitalisaation etenemisestä johtuvista oppimistarpeista.
– Kehittämistoimenpiteitä tulee kohdentaa hallitusohjelman mukaan muun muassa elinikäisen oppimisen koulutusten ja koulutukseen ohjauksen palveluiden rakentamiseen. Tavoitteena on vahvistaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen, Helminen kertoo.
Julkaisu on osa Sote-alan ammattilaisen jatkuvan oppimisen tiekartta (SOTETIE) -projektia, joka käynnistyi syyskuussa 2019. Siinä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten käyttöön pyritään luomaan jatkuvaa oppimista edistävä digitaalinen toimintaympäristö, jota hankkeessa kutsutaan tiekartaksi. Digitaalinen toimintaympäristö avautuu marraskuussa 2021.
Julkaisusta hyötyvät sekä sosiaalialan työnantajat että työntekijät, mutta myös sosiaalialan ammattikorkeakoulusta järjestävät tahot. Julkaisu soveltuukin parhaiten mm. ammattikorkeakoulujen jatkuvan oppimisen koulutusten arviointiin ja kehittämiseen.
Julkaisutiedot
Helminen, J. (2021). Jatkuvan oppimisen koulutukset ja osaamisen kehittämistarpeet sosiaalialalla. (Diak Työelämä 23). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-384-1