Siirry sisältöön

Euroopan kriisitilanne kuormittaa opiskelijoita – Diak turvaa opiskeluarjen ja tarjoaa tukipalveuja 

Maailmanpoliittinen tilanne on aiheuttanut ahdistusta ja huolta korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Diakonia-ammattikorkeakoulussa arki pyritään turvaamaan myös kriisin keskellä tarjoamalla opiskelijoille aktiivisesti keskusteluapua. 

Noin puolitoista viikkoa sitten Venäjä aloitti sotatoimensa Ukrainassa. 

– Tilanne on koko ihmiskunnan kannalta raskas ja surullinen. Maailma on ajautunut vastakkainasetteluun, jossa ei ole muita kuin häviäjiä ja seurauksena suurta ja syvää inhimillistä kärsimystä, sanoo Diakin toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen. 

Maailmanpoliittinen tilanne aiheuttaa monissa turvattomuutta, huolta ja pelkoa – niin myös Diakin opiskelijoiden keskuudessa.  

– Diakissa meille on aina ollut tärkeää tukea opiskelijoiden ja henkilöstön jaksamista vaihtelevissa tilanteissa. Tarjoamme normaalistikin yhteisömme jäsenille poikkeuksellisen paljon keskustelumahdollisuuksia ja tukea, Juntunen kertoo. 

Kaksi vuotta kestäneen pandemian aikana monen korkeakouluopiskelijoiden jaksaminen on ollut koetuksella. Tämä on näkynyt voimakkaasti myös Diakissa. 

– Opiskelijat ovat olleet esimerkiksi opiskelun tukipalveluihin yhteydessä normaalia enemmän kuluneen kahden vuoden aikana. On myös opiskelijoita, joiden opinnot ovat pandemian takia viivästyneet, Juntunen sanoo. 

Diakissa on opiskelijoita ja työntekijöitä monenlaisista taustoista. Maailmalla on uutisoitu fobioista ja rasismista esimerkiksi venäläistaustaisia henkilöitä kohtaan.  

Diakissa tällaisia tilanteita ei ole rehtori Juntusen tietojen mukaan ollut. Diakille on todella tärkeää vaalia kunnioitusta, dialogia ja rauhaa, jotta kaikilla on turvallista opiskella Diakissa.  

– Tavalliset opiskelijat eivät ole syypäitä sotatilanteeseen. Vastakkainasettelu ei saa levitä yksilöiden välille. Vihapuhetta ja rasismia emme hyväksy Diakissa missään olosuhteissa. Tunnereaktiot eivät saa purkautua heihin, joilla ei ole mitään tekemistä sodan kanssa, Juntunen linjaa. 

Opiskelijat ovat myös lähteneet aktiivisesti ideoimaan tapoja auttaa. Diakin opiskelijakunta O’Diako on Ohjauksella hyvinvointia -hankkeen puitteissa pitänyt avoimia ovia, jolloin opiskelijat ovat saaneet tulla opiskelijakunnan toimistolle kahville ja juttelemaan.  

O’Diako on lisäksi mukana operaatio Toivossa ja kerännyt tarvikkeita, jotka toimitetaan kriisialueelle operaation toimesta.

– Heti kriisin puhjettua keskustelimme siitä, miten O’Diakon kanssa voimme tukea opiskelijoitamme kriisitilanteessa ja varmistaa, ettei kukaan jää yksin. Näemme prioriteettina tukipalveluista viestinnän sekä matalan kynnyksen keskustelumahdollisuuksien tarjoamisen. Lisäksi pohdimme, kuinka konkreettisesti auttaa sodan uhreja. Valitsimme operaatio Toivolle lahjoituskeräyksen järjestämisen, koska Toivon kautta lahjoitukset liikkuvat nopeasti eteenpäin avuntarvitsijoille, kertoo O’Diakon puheenjohtaja Halla Kokkonen. 


Haluatko auttaa rahallisesti? 

Kirkon Ulkomaanapu 

Kirkon Ulkomaanapu tukee ruoka-avun, lämmikkeiden ja muiden perustarvikkeiden toimittamista konfliktista kärsiville ihmisille. 

Fida 

Fida toimittaa Ukrainaan hätäapua, kuten esimerkiksi ruokaa, suojaa, lämmikettä ja hygieniatarvikkeita. 

  • Lahjoita verkossa: https://www.fida.info/lahjoita/ 
  • Lähetä tekstiviesti FIDA10 numeroon 16155. Tekstiviestin hinta on 10 euroa. 
  • Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 46003. 

Suomen Punainen Risti 

Järjestö jakaa Ukrainassa materiaaliapua sekä tukee terveys- ja vesisektoria. SPR toimittaa terveyskeskuksille lääkkeitä ja tarvikkeita. 

  • Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 10900 

Pelastakaa Lapset 

Järjestö toimittaa Ukrainaan hätäapua, kuten ruokaa, hygieniatarvikkeita, talvivaatteita, terveydenhoitoa ja psykososiaalista tukea. 

Suomen Unicef 

Unicef auttaa Ukrainassa lapsia ja heidän perheitään. Järjestö toimittaa hätäaputarvikkeita. 

Suomen pakolaisapu 

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women 

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women antaa Ukrainassa apua kriisin kohdanneille naisille ja heidän perheilleen sekä edistää naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin. 

  • Lahjoita verkossa: https://unwomen.fi/ 
  • Lähetä tekstiviesti UNW20 numeroon 16499. Tekstiviestin hinta on 20 euroa.