Siirry sisältöön

Kansainvälinen romanipäivä muistuttaa romanien yhdenvertaisuuden merkityksestä

Ramona Schwartz, mustavalkoinen kuva.
Maailmanlaajuista romanien kansallispäivää vietetään tänään, 8. huhtikuuta. Kysyimme Diakin sosionomi-opiskelija Ramona Schwartzilta ajatuksia teemapäivästä. Päivään liittyy perinteitä ja musiikkia mutta se on myös muistutus romanien kohtaamasta syrjinnästä.

1. Mitä kansainvälinen romanipäivä merkitsee sinulle Ramona, ja mikä on sen merkitys romaniyhteisölle?

Kansainvälinen romanipäivä merkitsee yhteisöllisyyttä. Näinä päivinä on pyritty järjestämään musiikillisia konsertteja, joihin on saapunut ihmisiä eri puolelta Suomea. Olemme saaneet nauttia toistemme läsnäolosta ja erittäin monipuolisesta sekä hyvästä musiikista. Lisäksi paneudumme romanien historiaan.

2. Millaisia perinteitä tai tapahtumia sinulla on luvassa tänä perjantaina, jos niitä on?

Yleensä romanipäivää on vietetty musiikin parissa niin kuin tänä vuonnakin Tikkurilan kirkossa.

3. Minkä ajattelet olevan kansainvälisen romanipäivän yhteiskunnallinen merkitys?

Mielestäni on hienoa, että tällaista päivää saadaan juhlia kansainvälisellä tasolla. Päivä on myös haluttu ottaa huomioon suomalaisessa kalenterissa, mikä on merkityksellistä. Kansainvälisellä romanipäivällä on suuri merkitys erityisesti niissä maissa, joissa romaneilla ei ole minkään näköisiä ihmisoikeuksia. Romanit ovat useissa maissa eristettyjä ja syrjittyjä yhteiskunnasta.

Haastattelimme juttuun Diakin toisen vuoden sosionomi-opiskelija Ramona Schwartzia. Hänen haaveenaan on valmistumisen jälkeen työskennellä lastensuojelussa.