Opiskelijakokemuksia BIP Mental Health Ethics -opintojaksolta
Diakin ohella kumppanikorkeakouluina toimivat Protestant University of Applied Sciences Saksan Bochumista ja TUL Technical University of Liberec Tsekin Liberecistä. Viikko kokosi yhteen kaikkiaan 46 opiskelijaa ja 11 opettajaa neljästä korkeakoulusta. Diakista mukana olivat yhdeksän opiskelijan ohella sosiaalialan lehtorit Meg Sakilayan-Latvala ja Taina Heino.
Diakin opiskelijat edustivat sekä suomenkielistä sosionomikoulutusta että englanninkielistä DSS- koulutusohjelmaa.
BIP-kurssille osallistuivat myös sosionomikoulutusohjelman opiskelijat Noora Kananen, Viivi Kuitunen ja Saana Koskimaa, jotka haluavat innostaa muitakin opiskelijoita kansainvälisille BIP-kursseille.
Alkuun kuuluu valmistautumista ja jännitystä
– Lähdin mukaan BIP Mental Health Ethics -intensiivikurssille todella innostunein mielin. Haku oli jo varhaisessa vaiheessa sekä tiedotus oli sujuvaa, joten tulee tietää omat elämän suuntaviivat jo hieman pidemmälle, mikäli mukaan haluaa lähteä. Meitä ohjeistettiin ennen intensiiviviikkoa hyvin mitä tulee erilaisiin käytännön asioihin kuten esim. apurahan anominen ja erinäisten lomakkeiden täyttäminen, kertoo Viivi Kuitunen.
Opiskelijat jaettiin kansainvälisiin ryhmiin jo etäopintojen aikana ja samat ryhmät jatkoivat yhteistyötä myös Norjassa.
– Opinnoissa korostui kurssin nimen mukaisesti eettinen reflektio. Etäopintojen aikana pääsimme tutustumaan oman ryhmämme jäseniin ja teimme lämmitteleviä tehtäviä oman maan mielenterveyspalveluihin liittyen. Isona osana etätapaamisia olivat myös odotuksemme ja toiveemme BIP-viikkoa varten. Tunnelmaa ja odotuksia kasvatettiin siis jo hyvän aikaa ennen varsinaista intensiiviviikkoa. Työskentelyalustana käytimme Howspacea, joka toimi mainiosti koko opintokokonaisuuden ajan, kertovat Saana Koskimaa ja Noora Kananen.
– Kun intensiiviviikko lähestyi aloin jännittämään hieman enemmän. En tuntenut entuudestaan ketään, koska yksikään ”luokkatoveri” ei ollut tajunnut hakeutua kurssille. Lentokentällä muita tavatessa juttu alkoi heti luistaa ja viimeistään hotellille matkustuspäivän päätteeksi saavuttaessa kaikki oli jo paremmin kuin hyvin. Kyllä se hotellihuoneen jakaminen onnistuu myös yli kolmekymppisiltä ihan kivasti! kommentoi Viivi Kuitunen.
Oppeja intensiiviviikolta
– Olimme uudenkarhessa kampuksessa Norjassa, jossa oli yhtäkkiä useita eri opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Oppitunteja oli viitenä päivänä viikon aikana ja varsin sopivassa määrin. Tunnit sisälsivät teoriaa, esimerkkejä maiden sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmistä, ryhmätöistä ja vierailuita alan työpaikoilla, kertoo Noora Kananen.
Erityisesti vierailut olivat kiinnostavia ja ne oli järjestetty hyvin, opiskelijat kertovat.
– Jännitin etukäteen hieman sitä, miten englannin kielen taitoni tulee riittämään oppitunneilla, mutta kaikki opiskelijat pärjäsivät hyvin, vaikka kielitaidon taso vaihtelikin. Opettajien vetämät teoriat olivat haasteellisuustasoltaan juuri sopivia, ja tunteja oli helppo seurata. Tunteja tukivat mielenkiintoiset keskustelut toisten oppilaiden kanssa koulupäivien ulkopuolella. Opiskelijoiden kesken oli innostunut ja utelias ilmapiiri, joka auttoi myös allekirjoittanutta ujoa suomalaista tulemaan kuorestaan, Noora Kananen kertoo.
Erityisen antoisia olivat vierailut, joiden aikana saimme tutustua eri mielenterveystyön työpaikkoihin. Tuttua oli Klubitalotoiminta, ja klubitaloja onkin Norjassa yhtä monta kuin Suomessakin, eli päälle parisen kymmentä yksikköä.
Opiskelijat vierailivat myös maatilalla, jossa pyörii ’Fra Offer Til Kriger’ ( From Victim to Warrior)-toiminta, jonka perustajana on itse yhdeksän vuotta sairaalajaksolla ollut Linda. Hänen lähestymistapansa on auttaa löytämään toipujan unelma sekä voimavaroja, jotka veisivät elämässä eteenpäin ongelmakeskeisyyden sijasta. Farmilla toipujilla on mahdollisuus tehdä erilaisia työtehtäviä ja treenata ”mentaalilihaksia” (Mental Muscle). Farmille osallistuvat 18–30-vuotiaat mielenterveyskuntoutujat. Toiminta tapahtuu päiväsaikaan ja kestää maksimissaan puoli vuotta, josta siirrytään tavoittelemaan unelmaa treenatuilla mentaalilihaksilla sekä käytännössä opituilla taidoilla.
– Pienryhmät, jotka oli ennalta suunniteltu toimivat ja opintojen sisältö oli mielenkiintoista. Eettinen pohdinta oli antoisaa ja on yllättäen jatkunut kotona paljon vahvemmin näin jälkikäteen ajateltuna. Viikosta jäi kieltämättä paljon käteen ja sellaista sisältöä, jota oma kampus sekä opinnot ei ole aiemmin tarjonneet. Eri maiden opiskelijoiden kanssa reflektointi oli myös mielettömän hienoa ja antoisaa! Viivi Kuitunen kuvaa.
Viikon miinukset ja plussat
Opiskelijat suosittelevat BIP-kursseja ja niille osallistumista kaikille.
– Kokemus oli mahtava ja englannin kielen puhumisen kynnys on laskenut roimasti. Reissu oli kokonaisuudessaan antoisa sekä intensiivinen kokemus, joka kasvatti ammatillisuutta sekä myös itsevarmuutta. Norja oli ehkä kallis maa, mutta saimme myös Erasmus+ rahoitusta kustannuksia varten ja meille tarjottiin halpa majoitus sekä ilmainen julkinen liikenne reissun ajaksi. Diaklesta löytyy tiedotus muista tulevista matkoista, esimerkiksi Saksa on ensi syksyn kohdemaa ! kehottavat Saana Koskimaa ja Noora Kananen.
– En ole nauranut vuosiin niin paljon kuin kyseisellä viikolla Norjassa. Sain matkalta myös uusia ystäviä ja mahtavia muistoja. Voisiko viikko siis enää paremmin mennä? Ei kai. Yksi miinus viikossa oli, se ettei malttanut nukkua tarpeeksi ja kotiin tullessa oli aika väsynyt olo. Onneksi viikko oli todellakin sen arvoinen! Lähtisin uudestaan mukaan vaikka heti, lisää Viivi Kuitunen.
- Lisätietoja nyt haussa olevista BIP-kursseista löydät Diakin verkkosivuilta.