Siirry sisältöön

Dialogi: Sote-ala tarjoaa moninaisia urapolkuja

Nuori tyttö katsoo puupalikoista tehtyä rakennelmaa ja hymyilee.
Sosiaali- ja terveysalan osaajat ovat hyvinvoinnin erityisammattilaisia, joiden koulutus tarjoaa monenlaisia urapolkuja ja mahdollisuuksia. Diakissa panostetaan kohtaamisosaamiseen ja moniammatilliseen yhteistyöhön.

Sosiaali- ja terveysala näyttäytyy julkisuudessa usein kriisien ja epäkohtien kautta, mutta todellisuudessa kyse on ihmisläheisestä työstä, jossa vaaditaan monipuolisia taitoja.

– Moni hakeutuu sote-alalle juuri sen ihmisläheisyyden vuoksi. Niissä töissä näkee ja kohtaa usein yhteiskunnan koko kirjon asunnottomasta varakkaaseen johtajaan, ja työ tuo eteen asioita, joita ei useinkaan sen ulkopuolella kohdata, kirjoittavat lehtori Mirva Heikkilä-Tyni ja toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen Dialogi-median tuoreessa Mahdollisuuksien sote-ala -teemanumerossa.

Nimenomaan kohtaamiset potilaiden ja heidän läheistensä kanssa tekivät aiemman sairaanhoitajan työn merkitykselliseksi myös Diakin terveysalan lehtori Piia Kekäläiselle. Hyvien kohtaamis- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen satsataan Diakissa paljon ja ne kulkevat läpi kaiken opetuksen.

– Kun ihmiset kohtaavat meidät, heillä on yleensä joku hätä tai tarve. Silloin he ovat hyvin paljastetussa ja herkässä tilanteessa ja ammattilaisen täytyy osata olla kunnioittava, aidosti läsnä ja keskittyä toisen ihmisen asiaan. Siitä alkaa turvallinen yhteistyö, Kekäläinen sanoo.

Moninaisia uravaihtoehtoja

Sote-alalla on monenlaisia vetovoimaisia työtehtäviä tarjolla. Diakissa erityisyytenä on diakoniset sosiaali- ja hoitotyön tutkinnot, jotka tuottavat kaksoiskelpoisuuden niin kirkon alan kuin sosiaali- tai hoitotyön tehtäviin.

Diakin alumni Taina Laakso hakeutui aikanaan diakonissan opintoihin täydentämään sairaanhoitajan tutkintoaan. Sairaanhoitaja-diakonissan koulutus tarjoaa monenlaisia suuntautumisvaihtoehtoja, koska siinä yhdistyy sosiaalihuollon ja terveydenhuollon osaaminen.

– Voit työskennellä paitsi varsinaisen hoitotyön parissa, niin vaikkapa seurakunnissa tai järjestöissä.  Sairaanhoitajan ammatin lisäksi osaat esimerkiksi ohjata talousvaikeuksissa olevan ihmisen ruoka-avun piiriin, Laakso kertoo.

Soten tulevaisuus on moniammatillinen

Sote-alan moniammatillisuuden merkitys korostuu koko ajan. Terveysalan lehtori Janita Laine-Aholan mukaan erityisesti hyvinvointialueiden painotukset terveyden edistämisestä ja ennaltaehkäisevästä työstä edellyttävät moniammatillisuutta. Moniammatillisuus vastaa yksilön erilaisiin palvelutarpeisiin mutta mahdollistaa myös kustannusten tarkastelua ja päällekkäisyyksien purkamista.

– Moniammatillisuus edistää myös sote-alan pito- ja vetovoimaa, kun terveydenhuollon ammattilainen voi hyödyntää omaa asiantuntijuuttaan osana moniammatillista tiimiä. Hoitotyössä ja terveydenhuollossa moniammatillisuudella on siis hyvin moninainen merkitys, niin yhteiskunnallisesti kuin yksilöllisesti.

Moniammatillisuutta harjoitellaan Diakin opinnoissa esimerkiksi simulaatioissa, joita on tehty etenkin terveys- ja tulkkausalan kesken. Uusimmissa kokeiluissa mukana on ollut myös sosiaalialan opiskelijoita.

Tänä vuonna on pilotoitu myös simulaatioita Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa lääkäri- ja sairaanhoitajaopiskelijoille sisätautikirurgisilla potilastapauksilla.

– Simulaatioissa eri ammattiryhmien kesken on syntynyt upeasti aitoa kohtaamista, yhteistä pohdiskelua ja oivalluksia potilaskeissin ympärillä. Opiskelijat ovat kiittäneet myös sitä, että toisten ammattilaisten työroolit tulevat simulaatiossa hyvin konkreettisesti tutuiksi, terveysalan lehtori Tiina Ervelius kertoo.

Dialogi-median Mahdollisuuksien sote-ala -teemanumero pureutuu sosiaali- ja terveysalan moninaisiin mahdollisuuksiin esimerkiksi sote-alan kehittämisen, erilaisten koulutus- ja urapolkujen sekä moniammatillisuuden ja johtamisen näkökulmista.

Dialogi on Diakonia-ammattikorkeakoulun verkkomedia, joka tekee näkyväksi Diakin asiantuntemusta, vahvuusalueita ja tuloksia. Dialogissa herätetään keskustelua ja otetaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin