Prikka kiertoon -ruoka-aputoiminta kasvaa ja laajenee Oulussa
Prikka-hankkeen keskiössä on ollut paitsi ruoka-aputoiminnan kehittäminen ja vahvistaminen, myös yhteisöllisyyden edistäminen. Vapaaehtoisuutta ja osallistamista painottava toimintamalli on saanut hyvän vastaanoton, ja uusia tapoja osallistua ja vaikuttaa ruoanjakeluprosessiin kehitetään jatkuvasti. Nyt ruoka-aputoiminta jatkaa laajentumistaan myös Oulun haja-asutusalueille.
Prikka-hanke edelläkävijänä
Toiminta on kasvanut nopeasti, ja tänä päivänä sitä pyörittää päivittäin noin kolmekymmentä henkilöä vapaaehtoiset mukaan lukien.
– Prikka kiertoon toiminnan sydän ollut koko ajan Prikkakeskus, joka toimii alustana kaikelle muulle toiminnalle. Olemme tänä päivänä merkittävä työllistäjä: logistiikkakeskuksen kautta on syntynyt elintarvike-, logistiikka- ja kiertotalouden työpaikkoja erilaisilla sopimuksilla oululaisille pitkäaikaistyöttömille, osatyökykyisille ja nuorille työttömille, kertoo Prikka Kiertoon -hankkeen projektikoordinaattori Tiina Jakonen Oulun ev.lut. seurakuntayhtymästä.
Yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on ruoka-aputoiminnan kehittäminen ja vahvistaminen sekä vapaaehtoistoiminnan edistäminen ja ruoka-apua saavien osallistaminen.
– Haluamme luoda yhteisöllisyyttä ja kannustaa kaikkia mukaan toimintaan – ei vain vastaanottamaan apua, vaan myös osallistumaan sen tarjoamiseen ja nauttimaan yhdessä ruoasta, sanoo Jakonen.
Prikkakeskuksen toiminnan vakiinnuttaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista. Oulussa toimiva Prikkakeskus on saanut huomiota ulkomailla asti, ja sen toimintamalli on herättänyt mielenkiintoa eri puolilla maailmaa. Toimintaa ollaan keväällä lähdössä esittelemään Norjaan ja onpa keskusta käyty katsomassa Unkarista saakka.
Ruoka-aputyö laajenee Oulun haja-asutusalueille
Prikka-hankkeen menestys perustuu vahvaan yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. Vaikka hanke on jo tuonut merkittäviä tuloksia, kehitystyö jatkuu edelleen. Tavoitteena on laajentaa ruoka-apua Oulun haja-asutusalueille sekä kehittää uusia osallisuuden muotoja. Tämä luo toivoa monille tällä hetkellä ruoka-avun ulottumattomissa asuville ja vahvistaa aputoimintaa laajemminkin.
– Olemme iloisia voidessamme laajentaa toimintaamme kaupungin ulkopuolelle. Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa mahdollistaa ruoka-avun saavutettavuuden laajemmalle alueelle. Tämä on tärkeä askel kohti entistä inklusiivisempaa yhteiskuntaa, Jakonen sanoo.
Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Tiina Jakonen, tiina.jakonen@evl.fi, p. 040 665 0790
Fakta:
Prikka kiertoon -hanke on kehittänyt olemassaolon kahden ensimmäisen vuoden aikana Ouluun keskitetyn hyötyruuan logistiikan toimintamallin. Prikkakeskuksen kautta kulkee viikoittain noin 10 000 kg ruokaa yhteensä 44 ruoka-aputoimijalle, jotka jakavat ne eteenpäin 80 ruokajakotilaisuudessa noin 3000 henkilölle. Vuoden 2025 loppuun saakka kestävä uusi hanke pohjaa kerättyihin oppeihin, laajenee Oulun ympäryskuntiin sekä kehittää uusia osallisuuden muotoja.
Prikka-hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajina toimivat Oulun seurakuntayhtymä, Oulun kaupunki, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston tuella sekä hanketoteuttajien omarahoituksella.
Kuva: Anne Visuri / Oulun ev.lut. seurakunnat