Päivitetty Huono-osaisuus Suomessa -karttasivusto laajentaa tietoa väestön hyvinvoinnin tilasta
Huono-osaisuus Suomessa -karttapalveluun on tulossa uusia ominaisuuksia.
– Julkaisemme toukokuussa kokonaan uudistetun sivuston, johon on tuotu huono-osaisuuden lisäksi myös laajasti terveyttä ja sairautta koskevia tietoja. Sivustoon on myös rakennettu mahdollisuus tarkastella eri tekijöiden keskinäisiä riippuvuuksia ja ajallisia muutoksia, tutkija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta kertoo.
Sivuston julkistamistilaisuus on perjantaina 31.5. Diakin Helsingin-kampuksella. Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteyksin Teamsilla. Ilmoittaudu mukaan DiakHubin verkkosivuilta.
Hyvä työkalu huono-osaisuuden tarkasteluun
Huono-osaisuus Suomessa -karttasivusto pureutuu eriarvoisuuteen useilla huono-osaisuutta mittaavilla muuttujilla. Tällaisia ovat esimerkiksi kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten osuus, pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys, toimeentulotukea pitkäaikaisesti saaneiden osuus sekä koulutuksen ulkopuolelle jääminen.
Sosiaalipolitiikan näkökulmasta tehokkainta on kohdistaa toimenpiteitä heikoimmin voiviin ryhmiin. Vaikuttavaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä ei voi tehdä ilman tietoa väestöryhmien tarpeista.
‒ Karttasivuston uudet ominaisuudet, kuten riippuvuustarkastelut, tuovat uutta tietoa huono-osaisuuden paikallisista taustatekijöistä, asiantuntija Joakim Zitting Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Hyvinvointityötä tehdään sekä hyvinvointialueilla että kunnissa. Karttapalvelu antaa eväitä tämän kokonaisuuden hahmottamiseen mm. hyvinvointialueiden kehittäjille, kuntien hyvinvointityöstä vastaaville, erilaisille kehittämishankkeille ja palvelujärjestelmien uudistajille.
‒ Tarjoamme luotettavaa, vaivatonta ja visuaalista tietoa, joiden avulla voidaan tarkastella ja vertailla huono-osaisuutta useasta eri näkökulmasta. Näin palvelujärjestelmää on mahdollista kehittää tasa-arvoisemmaksi, kuvailee Varpu Wiens Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Karttapalvelun tausta
Palvelun käyttö on maksutonta, ja se on alun perin kehitetty Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Diakin osahankkeessa.
Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu on arvokas apuväline myös monille toimittajille, sillä palvelussa on helppoa verrata oman kotikunnan tai -seudun asioita koko maan keskiarvoon.
>> Huono-osaisuus Suomessa karttapalvelu (Huom! uusittu sivusto julkaistaan 31.5.) : https://www.diak.fi/eriarvoisuus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
>> Ilmoittaudu mukaan HOS-käyttäjätapaamiseen 31.5. DiakHubin verkkosivuilta: https://asiantuntijapalvelut.diak.fi/2024/04/15/kiihdyttamo-tuen-dataperustainen-kohdentaminen-hos-karttapalvelun-avulla/(avautuu uuteen ikkunaan)