Siirry sisältöön

Diakin opinnoista boostia palveluvastaavan työhön

Jenna Toikka-Matikainen.
Jenna Toikka-Matikainen työskentelee palveluvastaavana Hoivatien VillaKarelian yksikössä sekä työ- ja päivätoiminnassa Imatralla. Lisäksi hän opiskelee töiden ohella ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (YAMK) Diakissa.

VillaKarelia Imatralla on koti ympärivuorokautista, laaja-alaista tukea ja ohjausta tarvitseville kehitysvammaisille henkilöille. Työ- ja päivätoiminta toimii samaisen rakennuksen alakerrassa. Sen tarkoitus on tukea asiakkaiden itsenäisessä elämässä selviytymistä, sosiaalista vuorovaikutusta ja edistää osallisuutta.

– Meillä on täällä kasassa loistava tiimi, joka on todella merkittävä tekijä työviihtyvyyden kannalta, kehuu Toikka-Matikainen.

Palveluvastaavan työnkuvaan kuuluu yksikössä tehtävän arkisen työn lisäksi paljon hallinnollisia työtehtäviä. Toikka-Matikaisen mukaan työnkuva on tuntunut kaikin puolin omalta.

– Tykkään toimia esihenkilönä, ja tämä on sellainen tehtävä, jossa on hyvä samalla kasvaa ja kehittää omaa osaamista.

Sosiaalialassa puoleensa vetää ihmisläheisyys ja se, että työtä voi tehdä omalla persoonalla. Nykyisen roolin mahdollistama oman työn suunnittelu ja aikataulutus on Toikka-Matikaisen mieleen.

– Toisaalta elämä myös yllättää: tässä työssä päivät eivät ole koskaan samanlaisia, Toikka-Matikainen nauraa.

Spontaani päätös ohjasi opintojen pariin

Syksyllä 2023 Toikka-Matikainen aloitti ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) suorittamisen Diakissa. Pohjakoulutukseltaan Toikka-Matikainen on sosionomi ja tutkintonsa hän on suorittanut aikanaan Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Päätyminen Diakin opiskelijaksi juuri nyt oli monen tekijän summa.

– Olin kyllä haaveillut ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta, mutta ajattelin, että vielä ei ole sen aika. Huomasin kuitenkin Hoivatien intrassa ilmoituksen Diakin täydennyshausta ja päätin hakea.

Toikka-Matikainen suorittaa tutkintoaan suuntauksella ekososiaalinen työ ja globaali osaaminen. Hän nostaa esiin erityisesti mielenkiintoiset luennot ja ryhmätyöt.

– Meidän ryhmässämme on monen eri alan opiskelijoita: on sosionomeja, sairaanhoitajia ja tradenomeja. Ryhmätyöt ovat olleet parasta, kun eri taustoista tulevat ihmiset ovat tuoneet keskusteluun omia näkökulmiaan ja ajatuksiaan. Keskustelukulttuuri on siis rikas ja moninainen.

Opinnoista on ollut konkreettista hyötyä myös työelämässä. Toikka-Matikainen mainitsee erityisesti kiinnostuneensa aiempaa enemmän kestävästä kehityksestä ja huomaa usein pohtivansa keinoja tuoda teemaa näkyvämmäksi myös yksikön arjessa.

– Uskallan nykyisin nostaa rohkeammin kestävään kehitykseen ja ympäristöön liittyviä asioita esille. Myös Hoivatien ympäristöperiaatteisiin on tullut tutustuttua tarkemmin nyt, kun ymmärrän syvällisemmin ympäristöstandarteista ja niiden periaatteista.

Vaikka opintojen aloittaminen oli osittain spontaani päätös, Toikka-Matikainen on viihtynyt opintojen parissa erittäin hyvin.

– Olen pitänyt Diakista oppilaitoksena kovasti. Lisäksi olen saanut uutta motivaatiota itseni ja oman osaamiseni kehittämiseen, Toikka-Matikainen summaa.

Kuva: Jenna Toikka-Matikainen

Teksti on tuotettu yhteistyössä Hoivatien kanssa. Hoivatie on Diakin strateginen kumppani.