Siirry sisältöön

OSAAT – Osalliseksi ratkaisukeskeisin menetelmin -hanke lisää mielen hyvinvointia Pirkanmaalla

Lohduttava käsi olkapäällä. Euroopan unionin osarahoittama -logo.
Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän toteuttamassa OSAAT-hankkeessa edistetään diakoniatyön noin 30–64-vuotiaiden asiakkaiden mielen hyvinvointia ratkaisu- ja voimavarakeskeisin työmenetelmin. Yhteistyökumppaneina hankkeessa on mm. useampi paikallinen mielen hyvinvointia tukeva järjestö sekä Tampereen kaupunki.

Diak on hankkeen päätoteuttaja ja vastaa mm. koulutusten ja työpajojen järjestämisestä, hankkeen arvioinnista ja viestinnästä. Tavoitteena on pyrkiä myös syventämään alueellista yhteistyötä niiden toimijoiden kesken, jotka tekevät työtä saman asiakaskunnan kanssa. Diak tuo lisäksi yhteensovittavan johtamisen ja yhteiskehittämisen osaamista toimijoille.

Yhteiskehittämisellä iloa arkeen

– Tärkeintä on tarjota henkilökohtaista matalan kynnyksen apua ja tukea sitä kaipaaville ihmisille, jotta he tunnistaisivat omat voimavaransa tavoitteellisen työskentelyn kautta. Lisäksi tarjoamme tukea ammattilaisille menetelmällisten työkalujen hyödyntämiseen työssä, täsmentää hankkeen projektipäällikkö Riina Viitala Diakista.

Tampereen seurakuntayhtymän vastuulla on puolestaan järjestää hankkeessa asiakkaiden yksilö- ja ryhmätoimintaa, jalkauttaa ratkaisu- ja voimavarakeskeisiä menetelmiä sekä testata niiden toimivuutta.

­– Hanke pilotoi yksilö- ja ryhmätoiminnassaan, miten ratkaisukeskeistä työtapaa voisi hyödyntää arjen diakoniatyössä. Tulemme kokoamaan kokemuksemme uudeksi toimintamalliksi, jotta ratkaisukeskeinen työtapa olisi käyttöönotettavissa muidenkin seurakuntien ja järjestöjen asiakastyössä, kertoo hanketyöntekijä Sanni Siirtola Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymästä.

Hankkeen toteuttajat olisivat tyytyväisiä, jos mahdollisimman moni ammattilainen olisi hankkeen päättyessä löytänyt ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen hyödyt ja asiakkaat olisivat kokeneet sen vaikuttaneen myönteisesti heidän hyvinvointiinsa.

– Uskomme, että OSAAT-hanke osaltaan vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä ja syventää työn vaikuttavuutta, Viitala lisää.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Projektipäällikkö Riina Viitala, riina.viitala@diak.fi, p. 050 432 1008

Hanketyöntekijä Sanni Siirtola, sanni.siirtola@evl.fi, p. 040 486 4217

OSAAT – Osalliseksi ratkaisukeskeisin menetelmin on Euroopan unionin osarahoittama, Diakin ja Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän yhdessä toteuttama hanke, joka on käynnissä 1.5.2024–31.7.2026.