Siirry sisältöön

Sote-alan osaaminen hyödyksi

Erja Varis.
Sosionomiopiskelija Erja Varis halusi opintojensa myötä laajentaa osaamistaan hoitoalalta sosiaalialalle.

Kuntohoitajaksi aiemmin valmistunut Erja Varis aloitti sosionomin opinnot Diakin Helsingin-kampuksella syksyllä 2022.

– Hain Diakiin, koska ajattelin, että sosionomin opintojen kautta pystyn paremmin jakamaan siitä laajasta kokemuksesta, jota olen saanut maailmalla matkustaessani. Minulle opinnot ovat olleet myös työkalu virallistaa osaamistani, jota on vuosien myötä kertynyt hyvinkin paljon, Varis kertoo.

Jo aiemmin kartutettu hoitoalan osaaminen on kantanut läpi monenlaisten elämänvaiheiden.

– Olen tehnyt hyvin monenlaista työtä elämässäni matkaoppaan töistä tulkiksi, mutta hoitoala on ollut se perusturvaverkko, josta muiden projektien ja epävarmempien tulonlähteiden keskellä on aina saanut töitä, Varis sanoo.

Hoitoalan tausta sekä Diakin opintojen myötä vahvistunut sosiaalialan osaaminen ovat mahdollistaneet ammattitaidon yhdistämisen myös itselle tärkeän teeman, ihmisoikeuksien, edistämiseen.

Terveystietoisuuden lisäämistä

Varis on tekemässä opintoihin sisältyvää harjoittelua Pohjois-Intiassa, Tiibetin pakolaisten keskuudessa, yhdessä paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön kanssa toteutettavassa hankkeessa.

–  Viemme kestositeitä, naisten terveysluentoja ja pienen hygienia- ja kuukautisoppaan nunnille viiteen Himalajan syrjäseudulla olevaan nunnaluostariin. Keskusteluissa paikallisen lääkärin ja sosiaalityöntekijän kanssa on käynyt ilmi, että tarvetta naisten hyvinvoinnin edistämiseksi terveystietoa lisäämällä on, Varis kertoo.

Samalla on hahmottunut myös Variksen oma opinnäytetyö, jonka aiheena tulee olemaan kulttuurisensitiivisyys. Varis kokee omien kiinnostuksenkohteiden ja opintojen annin yhdistämisen antoisaksi – ja myös itselle opettavaiseksi.

– On erittäin avartavaa kohdata ihmisiä, jotka ovat tehneet täysin erilaisia valintoja elämässään ja asuvat hyvin erilaisissa olosuhteissa kuin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan jäsenet, Varis sanoo.

Maisemakuvaa kylästä.

Sosionomin koulutus sopii monelle

Parasta Diakissa opiskelussa on Variksen mielestä ollut ihanat opiskelijakaverit.

– Tein opintojen alussa sellaisen ratkaisun, että en koeta liikaa mukautua joukkoon, vaan annan itseni näkyä kokonaisena. Se hyväksyvä vastaanotto, jonka olen saanut, on tuntunut todella hyvältä, Varis kiittelee.

Opinnoissa parasta on ollut mahdollisuus päättää itse, mihin suuntaan erikoistuu ja mitä kohden lähtee kulkemaan tutkinnon jälkeen.

– Sosionomin koulutus sopii monenlaisille ihmisille, koska se mahdollistaa niin monia asioita. Se sopii ihmisille, jotka haluavat erikoistua tietylle alalle ja tehdä loppuikänsä juuri sitä työtä sekä myös niille, jotka haluavat tehdä monenlaista työtä, Varis summaa.