Siirry sisältöön

Liikkuminen puheeksi sosiaali- ja terveydenhuollossa – Liikuttava sote -hanke käynnistyi Pohjois-Pohjanmaalla

Vähäinen liikkuminen maksaa Suomelle vuosittain yli 3 miljardia. Oleellinen kysymys tässä kohtaa on: voiko kehitystä muuttaa ja miten se tehdään? Sote-ammattilaiset ovat avainasemassa kääntämässä kehitystä parempaan, sillä juuri he kohtaavat työssään suomalaisia, jotka hyötyvät eniten pienistäkin arjen aktiivisuuden muutoksista. Syyskuussa 2024 käynnistynyt Liikuttava sote -hanke pyrkii juurruttamaan liikkumisen edistämisen pysyvästi ammattilaisten arkeen sekä koulutukseen Pohjois-Pohjanmaalla.

Liikkuminen osa sote-alan koulutusta

Valtion liikuntaneuvoston selvityksen (2023) mukaan liikkumisen edistäminen näkyy sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa edelleen liian vähän. Tämä puute on merkittävä, sillä väestön vähäinen liikkuminen aiheuttaa vuosittain miljardiluokan kustannuksia niin terveydenhuollolle kuin kansantaloudellekin. Liikuttava sote -hanke vastaa tähän haasteeseen Pohjois-Pohjanmaalla. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja opetushenkilöstön osaamista liikkumisen edistämisessä sekä lisätä näiden teemojen näkyvyyttä alan koulutuksissa.

− Liikuttava sote -hankkeessa ‘liike on lääke’ -ajattelua tuodaan vahvemmin osaksi sote-ammattilaisten työtä ja koulutusta. Kannustaminen pieniin arjen tekoihin, kuten lyhyisiin kävelyihin tai portaiden käyttöön, voi merkittävästi parantaa juuri niiden suomalaisten hyvinvointia, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa terveysongelmien suhteen ja joita sote-alan ammattilaiset tapaavat päivittäin, kertoo projektipäällikkö Saija Tiiro-Tulppo.

Koulutusta ja uusia toimintamalleja liikkumiseen kannustamiseen

Hankkeen aikana järjestetään koulutuksia, jotka tarjoavat tietoa liikkumisen terveyshyödyistä ja käytännön työkaluja liikkumisen puheeksi ottamiseen asiakastyössä. Lisäksi kehitetään uusia rakenteita, jotka helpottavat asiakkaiden ohjausta liikkumista tukeviin palveluihin, kuten kunnan liikuntaneuvontaan. Kohderyhmänä ovat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sote-ammattilaiset sekä opetushenkilöstö aina toisen asteen oppilaitoksista yliopistoihin asti.

Kansanterveys ja talous hyötyvät

Liikuttava sote -hanke tukee hallitusohjelman Suomi liikkeelle -tavoitteita ja vastaa Valtion liikuntaneuvoston vuoden 2023 selvitykseen, jossa korostettiin liikkumisen edistämisen vähäistä roolia sote-alan opetussuunnitelmissa. Vaikka liikkumattomuuden haitat ja liikkumisen hyödyt ovat laajalti tiedossa, tarvitaan edelleen vahvempia rakenteita edistämään arkiaktiivisuutta. Kun sote-ammattilaiset oppivat työssään kannustamaan ihmisiä liikkeelle, voidaan ennaltaehkäistä terveysongelmia ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia. Pitkällä aikavälillä tämä voi vähentää elintapasairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien, esiintyvyyttä sekä tukea mielenterveyttä.

ODL Liikuntaklinikka ja DIAK hankkeen toteuttajina

Vuoden 2026 loppuun asti kestävän hankkeen päätoteuttajana on Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö ja osatoteuttajana toimii Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Lisätietoja hankkeesta antavat projektipäällikkö Saija Tiiro-Tulppo sekä projektityöntekijät Saara Loukkola ja Heli Männistö. Valtion liikuntaneuvoston raportti “Terveyttä edistävä liikkuminen ja liikunta osana sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutussisältöjä” on luettavissa täällä. 

Sähköposti: liikuttavasote@odl.fi

Projektipäällikkö Saija Tiiro-Tulppo, p. 050 312 5757, saija.tiiro-tulppo@odl.fi