Siirry sisältöön

Ennätysmäärä hakijoita yhteiskuntaorientaatiokoulutuksiin

Mies ja huivipäinen nainen vastakkain juttelemassa kahvin ääressä.
Monikielinen yhteiskuntaorientaatio -hankkeen koulutukseen Tampereelle saatiin 70 hakemusta ja Helsinkiin 97 kappaletta. Kumpaankin voidaan ottaa enintään 30 osallistujaa. Myös verkkokurssia suunnitellaan kevääksi 2025 vastaamaan kovaan kysyntään, sillä kuntien tulee järjestää omakielistä yhteiskuntaorientaatiokoulutusta ensi vuoden alusta.

– Hakemusten suuri määrä ei ihan yllätyksenä tullut, sillä saimme yhteydenottoja suoraan useammastakin kunnasta sekä yksityishenkilöiltä jo ennen kuin hakuaika alkoi, kertoo Monikielinen yhteiskuntaorientaatio -hankkeen projektipäällikkö Julia Jänis Diakista.

Diakin ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) yhteisen hankkeen tavoitteena on kouluttaa ainakin 60 kouluttajaa, joilla on riittävä osaaminen vetää yhteiskuntaorientaatiota äidinkielellä tai muulla kielellä, jota osaa hyvin. Tilanne näyttää hyvältä, sillä kolmivuotinen hanke ylittänee tavoitteen jo alkuvuodesta 2025.

Hankkeen ensimmäinen kouluttajien koulutus käynnistyi Tampereella lokakuun lopussa. Toinen koulutus Helsingissä alkaa alkuvuodesta 2025. Osallistujavalinta jälkimmäiseen on vielä kesken. Koska kaikki halukkaat eivät tule mahtumaan näihin kahteen koulutukseen, on tarkoituksena tarjota kiinnostuneille mahdollisuutta osallistua verkkokurssille ensi vuoden keväällä.

Yhteiskuntaorientaatio on Suomeen muuttaneille tarkoitettu kurssi, joka tarjoaa kotoutumisen alkuvaiheessa kattavasti tietoa Suomessa asumisesta, elämisestä ja työskentelemisestä. Se antaa arkielämässä tarvittavia kansalaistaitoja ja eväät Suomeen kotoutumiseen.

Monikielisestä yhteiskuntaorientaatiosta tulee lakisääteinen palvelu vuonna 2025 voimaan astuvan uuden kotoutumislain myötä. Laki velvoittaa, että kuntien pitää järjestää yhteiskuntaorientaatiota kotoutuja-asiakkaille joko heidän omalla kielellään tai muulla kielellä, jonka taitavat hyvin. Tämän vuoksi omakielisille kouluttajille on kunnissa suuri tarve.

Pätevöitymistä ja tärkeiden asioiden kertaamista

Yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutus Tampereella etenee hyvää vauhtia. Ryhmä koostuu 11:stä eri kansalaisuudesta ja noin 20:n eri kielen osaajasta.

–  Koulutukseen valituilla on laaja ja monipuolinen kokemus työstä maahan muuttaneiden parissa. On ilo osallistua keskusteluihin näin osaavan ryhmän kanssa. Toivottavasti opimme kaikki puolin ja toisin toisiltamme, kouluttaja Hanna-Kaisa Alanen TAKKista toteaa.

Hankkeen tarjoama koulutus antaa osallistujille menetelmiä ja työkaluja dialogisen yhteiskuntaorientaation vetämiseen sekä mahdollisuuden jakaa hyviä käytäntöjä muiden kouluttajien kanssa.

Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet saavat kurssin lopussa todistuksen, joka voi auttaa heitä pääsemään yhteiskuntaorientaation työtehtäviin.

Kaksi naista, toisella punertava kukallinen huivi ja toisella harmaa huivi päässä. Tummatukkainen mies.
Bahria Korpela, Hajer Jwiad ja Hatem El Sayed koulutuksen kahvitauolla.

Yksi koulutukseen valituista on tamperelainen Hajer Jwiad, joka tietää jo, että ensi vuoden alusta hänen työtehtäviinsä tulee kuulumaan yhteiskuntaorientaation järjestäminen. Koulutukselta hän odottaa pätevyyttä, materiaaleja ja menetelmiä, jotka auttavat häntä maahan muuttaneiden kouluttamisessa.

–  Ryhmä on värikäs ja monipuolinen, osallistujia on monenlaisista taustoista, mikä tekee tästä mielenkiintoisen koulutuksen, Hajer toteaa.

Bahria Korpela tulee Seinäjoelta ja hänellekin monet koulutuksen asiat ovat entuudestaan tuttuja, mutta niiden kertaaminen on tärkeää.

– Odotan pääseväni verkostoitumaan muiden osallistujien kanssa. Meillä on syntynyt jo ensimmäisenä päivänä paljon keskustelua, mikä on ollut hyvin antoisaa.

Jämsäläinen Hatem El Sayed puolestaan ajattelee, että yhteiskuntaorientaation kouluttajan koulutus tuo tervetullutta vaihtelua tiukasti raamitettuun tulkin työhön.

– Olen jo pitänyt aiemmin yhteiskuntaorientaatioita, ja jokainen maahanmuuttaja tarvitsisi sellaista, Hatem pohtii.

Myös Euroopan muuttoliikeverkoston uuden raportin mukaan yhteiskuntaorientaation kurssit ovat tärkeä osa kotoutumisstrategiaa monissa Euroopan maissa ja OECD-maissa yleensä. Kurssit ovat yleensä julkisrahoitteisia, ja Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsissa ja Alankomaissa niiden järjestämisvastuu on kunnilla.

Lisätietoa hankkeesta tässä uutisessa.

Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen yhdessä toteuttamaa Monikielinen yhteiskuntaorientaatio –hanketta rahoittaa EU:n Maahanmuutto-, turvapaikka- ja kotouttamisrahasto ja se on käynnissä 1.4.2024-31.3.2027.