Siirry sisältöön

Tiedolla johtaminen tukee lasten ja nuorten hyvinvointia – Pohde hyödyntää ZekkiProta 

Nuorten jalkoja kuvattu. Kuva: Diak
Diakonia-​ammattikorkeakoulu (Diak) selvitti lasten ja nuorten hyvinvoinnin tilaa Pohjois-​Pohjanmaan hyvinvointialueen toimeksiannosta. Tulokset julkistettiin 8.1.2025 Pohteen työpajassa, jossa esiteltiin ZekkiPro-​järjestelmällä toteutettu hyvinvointikartoitus. ZekkiPro on Diakin kehittämä työkalu, joka tukee hyvinvointityötä tarjoamalla konkreettisia ratkaisuja hyvinvointityön tueksi ja tiedolla johtamiseen. 

Pohteen ja Pohjois-​Pohjanmaan kuntien yhteistyössä toteuttamaan tiedonkeruuseen osallistui 28 kuntaa, ja vastaajina olivat 7–17-​vuotiaat lapset ja nuoret. Tulokset osoittavat selkeitä kuntakohtaisia eroja hyvinvoinnissa, mutta myös mahdollisuuksia vaikuttaa positiivisesti lasten ja nuorten elämään. Erityisesti psyykkisen hyvinvoinnin vahvistamiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn tarvitaan lisää huomiota.

“Yhteistyö Diakin kanssa tarjosi meille uudenlaisen näkökulman lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämiseen. ZekkiPro-​hyvinvointikartoitus auttoi hahmottamaan kuntakohtaisia ja sukupuolten välisiä hyvinvointieroja ja antoi meille arvokasta tietoa, jonka avulla voimme suunnata toimenpiteitä entistä tehokkaammin”, sanoo Sanna Salmela, hyvinvoinnin edistämisen päällikkö Pohteelta.

Diakin asiantuntijapalvelut vastaavat tarpeeseen

ZekkiPro tarjoaa arvokasta dataa, joka on helposti saatavilla ja ohjaa käytännön toimenpiteitä, esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi”, Diakin tutkimus-​ ja kehittämispäällikkö Reija Paananen kuvailee.

ZekkiPro perustuu Diakin asiantuntijoiden tekemään tutkimus-​ ja kehitystyöhön. Järjestelmä hyödyntää 3X10D-​elämäntilannemittareita, jonka ansiosta tiedot ovat vertailukelpoisia ja helposti hyödynnettävissä. Tämä mahdollistaa tiedolla johtamisen ja kohdennetut toimenpiteet – juuri siellä, missä niitä eniten tarvitaan.

Tulosten mukaan nuorten hyvinvointi rakentuu läheisten ihmissuhteiden varaan

Pohjois-​Pohjanmaan ZekkiPro-​tulokset korostavat kodin, perheen ja ystävien merkitystä hyvinvoinnille. Nuorimmat ikäryhmät (7–9-​vuotiaat) voivat pääosin hyvin, mutta koulussa viihtyminen ja aamu- sekä iltarutiinit tuottavat haasteita. Vanhemmissa ikäryhmissä (14–17-​vuotiaat) psyykkisen hyvinvoinnin ongelmat, kuten itsetuntoon ja resilienssiin liittyvät haasteet, nousevat selkeästi esiin.

Tulokset tarjoavat kunnille konkreettisia suosituksia ja mahdollisuuden suunnata toimenpiteitä lasten ja nuorten hyvinvoinnin tueksi.

“Tämä Pohteen kanssa toteutettu yhteistyö oli ensimmäinen näin laaja ZekkiPro-​järjestelmällä toteutettu hyvinvointikartoitus”, asiantuntija Henna Harju Diakista kertoo. “Diak tarjoaa näiden kartoitusten lisäksi ZekkiPro-​lisenssejä, joilla asiakkaat voivat kerätä tietoja itsenäisesti”, hän lisää.

Diak on yhteiskunnan, palvelujärjestelmän ja työelämän uudistaja, joka yhdistää uusimman tutkimustiedon, asiakaslähtöisyyden ja inhimillisen asiantuntijuuden. Tarjoamme vaikuttavia kehittämisratkaisuja sosiaalisen kestävyyden, yhdenvertaisuuden ja vaikuttavuuden edistämiseen.

Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä, miten voimme tukea organisaatiotasi paremman hyvinvointityön toteuttamisessa! 

Diakin asiantuntijapalvelut ovat valmiina tukemaan organisaatiotasi vaikuttavamman hyvinvointityön tekemisessä.

Yhteystiedot:

Reija Paananen
Tutkimus-​ ja kehittämispäällikkö, Diak
reija.paananen@diak.fi(avautuu uuteen ikkunaan)

Nina Antipin
palveluliiketoiminnan johtaja, Diak
nina.antipin@diak.fi(avautuu uuteen ikkunaan)

Uskomme, että muutos on mahdollista. Uskomme ihmiseen.

Tutustu ZekkiPro-​hyvinvointikartoituksen tuloksiin.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Katso tallenne tulosten esittelystä.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)