Siirry sisältöön

ZekkiSuomi-tilannekuva: Nuorten hyvinvoinnissa nähtävissä pieniä valonpilkahduksia – itsetunnon haasteet jatkuvat

Tuore ZekkiSuomi-raportti nostaa esiin sekä positiivisia että huolestuttavia piirteitä suomalaisten nuorten elämäntilanteesta. Nuoret ovat enimmäkseen tyytyväisiä perheeseensä ja asumisoloihinsa, mutta itsetuntoon ja vaikeuksien voittamiseen kaivataan edelleen tukea. Erityistä huomiota vaatii muunsukupuolisten nuorten hyvinvointi, joka on yhä muuta väestöä heikompi, vaikka se on hitaasti noussut vuodesta 2023.

Zekki.fi-palvelussa 15–25-vuotiaat voivat arvioida omaa hyvinvointiaan ja saada ehdotuksia heille sopivimmista tukipalveluista. Matalan kynnyksen tukipalveluja on paljon, mutta ne ovat usein nuorelle vaikeasti löydettävissä. ZekkiSuomi-tilannekuva perustuu nuorten vastauksiin, joita saadaan ympäri Suomea.

− Nuorille digitaalisten tukipalvelujen käyttö on luontevaa. Niissä voi myös toimia anonyymisti, joka helpottaa tuen hakemista, kertoo Diakin Zekki-hankkeen projektipäällikkö Päivi Sipola.

Syksyllä 2024 Zekki keräsi 5687 anonyymia vastausta, joiden perusteella nuoret hakeutuivat eniten yksinäisyyteen, identiteettiin, parisuhteiden haasteisiin sekä talouden hallintaan liittyviin palveluihin. Nuoret siirtyivät Zekistä myös merkittävissä määrin eri palveluntarjoajien chat-palveluihin.

− Zekki-palvelun vaikuttavuudesta on vahvoja viitteitä; tutkimus ja analytiikkamme osoittavat, että aidosti tukea tarvitsevat nuoret ovat kaksi−neljä kertaa todennäköisemmin tutustuneet kaikkiin Zekin ehdottamiin palveluihin verrattuna niihin, jotka arvioivat tilanteensa vakaammaksi, kertoo ZekkiSuomi tilannekuvan koostanut Diakin tutkija Sakari Kainulainen.

Muunsukupuolisten nuorten hyvinvointi herättää huolta

Muunsukupuolisten nuorten vastaukset Zekissä kielivät ryhmän muita heikommasta tilanteesta. Nuorten vastauksien perusteella muunsukupuoliset nuoret arvioivat hyvinvointinsa olevan edelleen merkittävästi alhaisemmalla tasolla kuin vastanneiden tyttöjen ja poikien. Pojat arvioivat olevansa selvästi tyytyväisimpiä elämäänsä.

− Tytöt osaavat herkemmin arvioida omaa tilaansa ja tekevät sen kenties tietoisemmin, kun taas pojat ohittavat helpommin tällaiset asiat, Kainulainen pohtii.

Tyytyväisyys elämään liittyy toiveiden ja realismin väliseen suhteeseen. Kainulainen toteaa, että erityisesti tytöt saattavat altistua enemmän vertailulle sosiaalisessa mediassa, mikä lisää paineita heidän hyvinvoinnilleen. Muunsukupuolisten nuorten kohdalla oman identiteetin löytäminen ja peilaaminen yhteiskunnan odotuksiin on erityisen haastavaa:

− Kun näistä löytyy tasapaino, hyvinvointi paranee, toteaa Kainulainen.

ZekkiPro tukee tiedolla johtamista

Zekki.fi-palvelun lisäksi Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu tarjoaa ammattilaisille työkaluja hyvinvointitiedon hyödyntämiseen. Sen avulla voidaan muodostaa ajantasainen ja vertailukelpoinen tilannekuva eri väestöryhmien hyvinvoinnista, todentaa palveluiden vaikuttavuutta ja tukea resurssien tehokasta kohdentamista.

Jätä yhteystietosi ja lataa ZekkiSuomi-tilannekuva.

ZekkiPro-digijärjestelmästä lisätietoa Diakin asiantuntijapalveluiden verkkosivuilla (asiantuntijapalvelut.diak.fi).