Siirry sisältöön

”Kokemus siitä, että pärjää yksin ulkomailla oli todella voimaannuttava”

Maria Grandell.
Sosionomi, diakoniatyön opiskelija Maria Grandell lähti suorittamaan opintojensa viimeisen työharjoittelun Ateenan suomalaiseen merimieskirkkoon. Vaihtokokemus vahvisti itsetuntoa ja osoitti, että tilaisuuteen kannatti tarttua.

– Harkitsin vaihtoon lähtemistä opintojen aikana jo fuksisyksynä, kun ensimmäistä kertaa kuulin mahdollisuudesta lähteä vaihtoon. Minulle on aina ollut tärkeää kerryttää niin paljon erilaisia kokemuksia kuin vain mahdollista, Maria kertoo.

Kansainvälinen vaihto opiskelun aikana tarjoaa mahdollisuuden, johon kannattaa tarttua.

– Opintojen aikana on helppoa saada näkökulma eri työkenttiin ja kulttuureihin lyhyellä piipahduksella ulkomaille. Myöhemmin työelämässä kolmen kuukauden ulkomaankeikka ei samalla tavalla ole mahdollista, tai vaatii selkeästi enemmän järjestelyä, Maria pohtii.

Ateenan vaihto ei ollut ensimmäinen kerta, kun Maria suoritti työharjoittelun kauempana kotoaan. Hän suoritti myös yhden työharjoittelun aikanaan Lapissa, Utsjoella asti.

– Kun tilaisuuksia tarjoutuu, haluan tarttua niihin.

Uuden oppimista joka päivä

Merimieskirkko on kaikille avoin kohtaamispaikka, jonka tarkoituksena on tukea ulkomailla asuvien ja merillä työskentelevien hyvinvointia. Marialle työharjoittelu oli antoisa.

– Ohjaajani oli ihana, ja hän tuki minua niin työharkassa kuin myös arjen haasteissa. Työharjoitteluni toteutui pitkälti yhteistyössä myös Ruotsin Kirkon kanssa, ja sain sitä kautta opetella ja käyttää ruotsia henkilökunnan kanssa ja asiakastilanteissa. Tämä oli suuri rikkaus, ja kielitaitoni parani huomattavasti, Maria kertoo.

– Mieleenpainuvinta olivat kuitenkin lukuisat asiakaskohtaamiset. Monen kanssa syntyi luottamuksellinen suhde, ja heidän hyvästeleminen harjoittelun lopuksi oli vaikeaa.

Maria pääsi työssään harjoittelemaan sosionomin tehtäviä, mutta jo pelkkä ulkomailla asuminen opetti paljon.

– Ohjaajani sanoi osuvasti, että vaihdossa ollessa on 24/7 harjoittelussa. Kaikki tutut rutiinit, jotka kotona sujuvat automaattisesti vaatiikin yhtäkkiä suunnittelua. Esimerkiksi ruokakaupoissa on eri tuotteita myynnissä ja julkisen liikenteen käytännöt on ensin opeteltava. Omalta osaltani huomasin, että totuin uuteen ympäristööni kuitenkin nopeasti.

Kulttuurishokkeja aiheutti esimerkiksi Kreikan tiukat liikuntaan liittyvät säännöt. Uimahallilla tie tyssäsi siihen, että asiakkaalta olisi vaadittu erinäisiä terveystodistuksia, jotka olisi pitänyt saada paikalliselta lääkäriltä. Liikunnan sijaan Maria päätyikin tutustumaan erityisesti paikallisiin kulttuurielämyksiin, lähipuistoihin ja luontoon.

Maria suositteleekin olemaan aktiivinen ja tutustumaan lähiympäristöön myös työharjoittelun ulkopuolella.

– Kohdemaassani Kreikassa nähtävää riitti ja tein muutaman kerran pidemmän viikonloppureissun eri kohteisiin.

Maria oli työpaikallaan ainut harjoittelija, mutta sosiaalisen median ja verkostojen kautta hän tutustui myös muihin Kreikassa oleviin vaihto-opiskelijoihin ja sai solmittua ystävyyssuhteita.

– Uskon että nämä suhteet säilyvät, vaikka itse harkka on jo ohi, Maria uskoo.

Taloudellista ja käytännön tukea

Moni voi jännittää kansainväliseen vaihtoon lähtemistä ja niin kävi myös Marialle.

– Lähtöpäivänä jännitin todella paljon enkä millään olisi halunnut lähteä. Heti perille päästyäni jännitys kuitenkin laantui, Maria muistelee.

Jännitystä lievitti myös se, että tukea oli tarjolla. Maria sai katettua vaihdon kustannukset kokonaan opintotuella ja Erasmus+-apurahalla, jonka kaikki vaihtoon lähtevät saavat. Käytännön pulmiin apua toi tuki kotikorkeakoulusta.

– Diakin kansainvälinen toimisto oli jatkuvasti tukena ja osasi auttaa kysymyksessä kuin kysymyksessä. Kaikista näistä syistä vaihtoon lähtemisen kynnys laski selkeästi, Maria pohtii.

Vaihto vahvisti itsetuntoa ja toi luottamusta omaan pärjäämiseen.

– Huomasin itsetuntoni nousevan vaihdossa, ja kokemus siitä, että pärjää yksin ulkomailla oli todella voimaannuttava. Parasta on se, että koen saaneeni palan kotia maassa, joka oli minulle ennen vaihtoa aivan vieras. Voin koska tahansa palata Ateenaan ja kokea itseni tervetulleeksi ja kotoisaksi, Maria sanoo.

Maria kannustaa kaikkia lähtemään kansainväliseen vaihtoon, jos vain suinkin oma elämäntilanne sen sallii.

– Näitä tilaisuuksia tulee vaan harvoin, ja yleensä jää katumaan niitä tilaisuuksia, joihin jää tarttumatta. Vaikka ajatus ulkomaille yksin lähtemisestä voi jännittää ja ahdistaakin, on palkinto sitäkin suurempi, kun huomaa selviävänsä näistä tunteista ja elämästä ulkomailla.

Diakin vaihtohaku on käynnissä 20.1.-14.2.2025. Tutustu vaihtokohteisiin ja hakuprosessiin kansainvälisen vaihdon verkkosivullamme.