Sote-tiekartalla sujuvuutta yhteistyöhön Satakunnassa
Tiekartta on vastaus vuoden 2023 sote-uudistukseen, jossa sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyivät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueille. Tämä muutos loi tarpeen alueellisen sosiaali- ja terveysalan TKI-toiminnan uudelleenjärjestelyille.
Diakin Sotetiekartta Satakuntaan -hankkeessa luotu tiekartta on laadittu laajassa yhteistyössä Satakunnan alueen sote-toimijoiden kanssa. Työhön ovat osallistuneet Diakin lisäksi Satakunnan hyvinvointialue, Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), ammatilliset oppilaitokset (WinNova ja Sataedu), alueen kunnat, seurakunnat, sote-alan järjestöt ja yritykset.
Visio, tavoitteet ja toimenpiteet vievät Satakuntaa eteenpäin
Sote-uudistuksen myötä TKI-toiminnan kehittämisellä on tärkeä rooli Satakunnassa. Alueen on suunnattava resurssinsa kansallisen rahoituksen vähentyessä kustannustehokkaasti ja hyödynnettävä keskinäistä yhteistyötä maakunnan kilpailuetuna. Tiekartta auttaa ehkäisemään päällekkäisyyksiä ja suuntaamaan TKI-toimintaa niin, että maakunnan sosiaali-, hyvinvointi- ja terveysalan toimijoiden tarpeet tulevat huomioiduiksi mahdollisimman kattavasti.
Tiekartassa määritellään selkeä visio ja konkreettiset tavoitteet, jotka vastaavat Satakunnan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan toimijoiden tarpeisiin. Se sisältää myös käytännön toimenpide-ehdotuksia TKI-toiminnan vahvistamiseksi. Tiekartan avulla pyritään mm. lisäämään yhteistyön vaikuttavuutta, hyödyntämään aiempaa enemmän kansallisia ja kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia sekä tekemään alueen TKI-toiminnasta entistä näkyvämpää alueellisesti ja kansallisesti.
Resurssit tehokkaammin käyttöön – yhteistyö tuo kilpailuetua
Tiekartan toteutusta johtaa jatkossa koordinaatioryhmä, johon kuuluvat Diak, Satakunnan hyvinvointialue, SAMK, Porin yliopistokeskuksen Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Satakunnan yhteisökeskus. Tämä yhteistyö varmistaa, että eri toimijoiden asiantuntemus ja resurssit tulevat hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla.
− Laaja-alainen alueen kehittämistarpeet ja tavoitteet huomioiva yhteistyö vahvistaa kehittämistyön vaikuttavuutta Satakunnan alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyön tavoitteena on tukea myös alueelle tehtäviä investointeja ja kehittämistyön näkyvyyden lisääntymistä, sanoo Diakin erityisasiantuntija Annukka Armanto.
Tiekartta esitellään webinaarissa 30.1.2025 – tule mukaan!
Satakunnan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen TKI-tiekartta esitellään torstaina 30.1.2025 klo 9.00–12.00 järjestettävässä webinaarissa ”Yhdessä kohti hyvinvoivaa Satakuntaa”. Tilaisuudessa kuullaan tiekartan keskeiset sisällöt ja käynnistetään vuoden 2025 TKI-yhteistyö verkoston kanssa.
Lue webinaarista täällä (diak.fi).