Siirry sisältöön

Uutta tietoa Suomen yhteiskunnallisista yrityksistä

Kolmatta kertaa toteutettu European Social Enterprise Monitor (ESEM) -tutkimus on julkaistu. Euroopan laajuinen tutkimus toteutettiin vuosina 2023–2024 ja siihen osallistui yrityksiä 30 maasta. Suomi on mukana ensimmäistä kertaa.

ESEM-tutkimus kasvattaa ymmärrystä yhteiskunnallisesta yritystoiminnasta Euroopassa. Se tarjoaa ainutlaatuista tietoa yhteiskunnallisten yritysten tilasta, mahdollisuuksista, haasteista, vaikuttavuudesta ja ekosysteemistä. Tavoitteena on, että tutkimuksen tuottamaa tietoa käytetään yhteiskunnallisen yritystoiminnan kehittämisen sekä päätöksenteon tukena.

Tutkimusta koordinoi Euclid Network, eurooppalainen yhteiskunnallisten yritysten kattojärjestöjen verkosto. Suomessa tutkimuksen toteutti Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen -koordinaatiohankkeen (ESR+) rahoituksella. Diak on Euclid-verkoston ainoa suomalaisjäsen ja Diakin asiantuntijat olivat tiiviisti mukana tutkimuksen toteuttamisessa osana Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskusta.

Yhteiskunnallisissa yrityksissä kasvu-, työllisyys- ja innovaatiopotentiaalia

ESEM-tutkimuksen tulokset osoittavat, että yhteiskunnallisilla yrityksillä on potentiaalia toimia kasvun ja työllisyyden vetureina. Suurin osa tutkimukseen vastanneista yhteiskunnallisista yrityksistä ilmoitti hakevansa kasvua ja 37 prosenttia vastanneista tavoitteli työllistävänsä seuraavana vuonna enemmän työntekijöitä.

Infograafi, johon on tiivistetty hankkeen keskeiset tulokset.
Suomen tutkimuksen tuloksia

Myös innovaatiotoiminta on yrityksissä aktiivista. 76 prosenttia vastanneista oli kehittänyt innovaatioita kahden edellisen vuoden aikana ja 69 prosenttia ilmoitti aikovansa kehittää uusia tuotteita ja palveluita. 45 prosenttia suunnitteli laajentamista uusille asiakassegmenteille tai alueille.

Toimenpiteille tarvetta kasvun vauhdittamiseksi

Yli puolet vastanneista yhteiskunnallisista yrityksistä koki taloudellisten tai poliittisten olosuhteiden haittaavan organisaationsa tilannetta kohtalaisesti, paljon tai erittäin paljon. Suomessa 40 prosenttia vastaajista arvioi poliittisen tuen tason vähäiseksi.

Yhteiskunnalliset yritykset kokivat keskeisiksi haasteikseen kyvyn kasvaa ja skaalautua, kannattavuuden sekä asiakassuhteiden rakentamisen muihin yrityksiin nähden.

Puolet vastaajista toivoi julkisen hallinnon hankintaprosessien kehittämistä, mikä voisi vaikuttaa suoraan yhteiskunnallisten yritysten taloudelliseen tilanteeseen. Lähes puolet toivoi erityisiä yhteiskunnallisille yrityksille kohdennettua verohelpotuksia tai rahoitusjärjestelmiä.

Uuden oikeudellisen yhteisömuodon perustaminen yhteiskunnallisille yrityksille jakoi mielipiteitä. Sitä piti tarpeettomana 48 prosenttia vastaajista, 24 prosenttia näki uuden erityisen yhteisömuodon tarpeellisena ja 27 prosenttia ei osannut ottaa kantaa.

Lue Suomen maaraportti tästä >>

Tutustu Euroopan yhteisraporttiin täällä >>

Suomessa tutkimuksen toteutti Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen -koordinaatiohankkeen (ESR+) rahoituksella.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Harri Kostilainen, Diakonia-ammattikorkeakoulu, p. 040 501 9394, harri.kostilainen@diak.fi (Yhteiskunnallinen yrittäjyys Diakissa)

Professori Kaisu Puumalainen, LUT-yliopisto, p. 040 541 9831, kaisu.puumalainen@lut.fi (ESEM-tutkimus Suomessa)

www.yyo.fi