Siirry sisältöön

Yhteiskuntaorientaation osaajia kuntiin

Koulutettavien ryhmä (5 henkilöä) juttelemassa keskenään.
Diakin koordinoima Monikielinen yhteiskuntaorientaatio -hanke kouluttaa parhaillaan Helsingissä kouluttajia monikielisen yhteiskuntaorientaation vetämiseen. Helsingin koulutukseen haki yhteensä 97 hakijaa, joista valittiin 30 osallistujaa 14:stä eri kieliryhmästä.

Dialogisuuteen ja osallistavuuteen perustuva yhteiskuntaorientaatio-kurssi antaa Suomeen muuttaneille tietoa ja ymmärrystä uuden kotimaan yhteiskunnasta, kulttuurista ja palvelujärjestelmästä pääsääntöisesti tulijoiden omalla äidinkielellä. Tarvittaessa käytetään apuna tulkkeja.

Vuoden 2025 alusta voimaan astunut uusi kotoutumislaki pakottaa kunnat panostamaan aiempaa enemmän maahan­muuttajien kotoutumiseen. Useissa maissa tehtyjen tutkimusten mukaan tällainen kurssi edistää alkuvaiheen kotoutumista.

Kouluttajien koulutus antaa tuleville vetäjille pedagogisia taitoja sekä syventää heidän osaamistaan suomalaisesta yhteiskunnasta. Lisäksi osallistujat saavat tilaisuuden harjoitella pienryhmissä yhteiskuntaorientaation pitämistä eri aihealueista dialogisesti ja eri menetelmiä hyödyntäen. Koulutus antaa myös valmiudet kouluttaa tarvittaessa etäyhteyksien ja tulkin välityksellä.

Mukana tositarkoituksella

Osallistujien mielestä antoisinta koulutuksessa on ollut tutustuminen muihin osallistujiin, ryhmätyöt ja vertaisoppiminen sekä uusien työkalujen saaminen tulevia yhteiskuntaorientaatioita varten.

Jokainen osallistuja on valmis toimimaan itse kouluttajana todistuksen saatuaan. Helsingin koulutus kestää maaliskuun puoliväliin saakka.

Kaksi naista, toisella tummat pitkät hiukset ja toisella huivi.
Noor Nimco (vas.) tutustumassa toisiin saman ryhmän koulutettaviin. Vieressä Monireh Abedi.

Koulutukseen osallistuva Noor Nimco toimii oman äidinkielen opettajana Helsingissä ja tapaa työssään paljon juuri maahan muuttaneita perheitä.

– Saan tästä koulutuksesta vinkkejä näiden perheiden tukemiseen sen lisäksi että saan valmiudet toimia yhteiskuntaorientaation kouluttajana, hän kertoo.

Aryan Rostamneja sinisessä puvussa.
Aryan Rostamnejad osallistuu Helsingissä pidettävään yhteiskuntaorientaation kouluttajien koulutukseen.

Kurdin kielen tulkkina toimivalle helsinkiläiselle Aryan Rostamnejalle yhteiskuntaorientaatiossa käsiteltävät aiheet ovat varsin tuttuja, mutta hän kertoo koulutuksen antaneen uutta tietoa pedagogiikasta.

– On ollut erittäin hyödyllistä kuulla erilaisista oppimiskäsityksistä ja oppimisen tavoista.

Seuraavat koulutukset verkossa

Helsingin koulutuksen jälkeen keväällä 2025 hanke käynnistää kaksi pelkästään verkossa toteutettavaa kouluttajien koulutusta. Niihin on hakenut melkein 100 henkilöä, joten hankkeen koulutuksiin on jatkuvasti enemmän kiinnostuneita hakijoita kuin koulutuspaikkoja on tarjolla.

Syksyllä 2025 hanke järjestää ainakin yhden hybridimuotoisen koulutuksen Oulussa.

Lehtori Katja Päällysaho kirjoitti ylös ryhmän säännöt.
Lehtori Katja Päällysaho kirjoitti ylös ryhmän säännöt.

– Näin ajankohtaiseen hankkeeseen on ollut helppoa saada osallistujia mukaan ja se on hanketiiminkin näkökulmasta iso ilo. Pyrimme levittämään tietoa valmistuneista kouluttajista mahdollisimman laajalti, jotta he myös pääsisivät käyttämään kaikkea oppimaansa uusien maahan muuttavien parhaaksi, lehtori ja kouluttaja Katja Päällysaho Diakista kertoo.

Hanke on perustanut LinkedIn-ryhmän, jossa kouluttajat ja heitä tarvitsevat tahot voivat verkostoitua keskenään.

Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen yhdessä toteuttamaa Monikielinen yhteiskuntaorientaatio -hanketta rahoittaa EU:n Maahanmuutto-, turvapaikka- ja kotouttamisrahasto ja se on käynnissä 1.4.2024-31.3.2027.