Siirry sisältöön

Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla

Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.

Uusi julkaisu, Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla, tarkastelee kokemusosaamista monesta eri näkökulmasta. Fokuksessa julkaisussa on se, miten myös sote-alan ammattilaiset voivat hyödyntää omia kokemuksiaan työssään. Aihetta ei ole juurikaan tutkittu aiemmin.

– Julkaisu tarjoaa tuoreita näkökulmia kokemusosaamisen merkitykseen ja hyödyntämiseen erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja -opiskelijoiden sekä heikommassa työmarkkina-asemassa olevien nuorten osalta, kertoo Diakin asiantuntija ja julkaisun toimittaja Henna Harju.

Julkaisussa tuodaan esiin, miten omat elämänkokemukset vaikuttavat alan valintaan ja miten kokemustieto kytkeytyy ammatilliseen osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla.

Julkaisussa esitellään myös valmennusmalli, joka auttaa ammattilaisia tunnistamaan ja hyödyntämään omaa kokemusosaamistaan työssään. Valmennuksia järjestettiin osana Kokonaisena työssä -hanketta sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille.

– Kokemusosaamisen valmennus tukee elämään vaikuttaneiden, joskus vaikeidenkin, elämänkokemusten käsittelyä ja integrointia osaksi ammatillista identiteettiä, Harju kertoo.

Jatkossa valmennusmalli ja sitä varten luodut materiaalit ovat laajasti kaikkien teemasta kiinnostuneiden hyödynnettävissä. Valmennus on mahdollista suorittaa jatkossa Suomen Diakoniaopistossa osana ammatti- ja erikoisammattitutkintoa.

Artikkelikokoelma on ESR+-osarahoitteisen Kokonaisena työssä -hankkeen loppujulkaisu, joka esittelee uutta tutkimustietoa aiheesta sekä hankkeessa kehitettyjä ratkaisuja. Julkaisua on ollut kirjoittamassa laaja joukko alan asiantuntijoita hankkeesta ja sen verkostoista. Julkaisu tarjoaa näkökulmia kokemusosaamisen hyödyntämiseen niin sote-alan ammattilaisille, kouluttajille kuin päätöksentekijöillekin.

– Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden olisi hyvä tunnistaa kokemuksiin liittyvä potentiaali ja saada valmiuksia oman kokemusosaamisensa hyödyntämiseen jo opintojensa aikana. Siksi positiivinen suhtautuminen ja ymmärrys kokemusosaamista ja sen hyödyntämistä kohtaan olisi sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa tärkeää, Harju sanoo.

Kokonaisena työssä-hankkeen päätösseminaari järjestetään 29.4. klo 13.00–16.00 Helsingissä (Kuntatalo, Toinen linja 14). Tilaisuus on samalla Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla -teoksen julkistustilaisuus. Tule kuulemaan lisää aiheesta ja haastattelemaan julkaisun kirjoittajia. Lisätiedot tapahtumasta.

Tutustu julkaisuun

Harju, H. (toim.). (2025). Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla. (Diak Työelämä 37). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-449-7