tulkkaus
Pohditko, mitä alaa lähteä opiskelemaan Diakissa? Orientaatiokurssimme ovat sinua varten! Ilmoittautuminen on nyt käynnissä.
Diakin viittomakielen ja puhevammaisten tulkkauksen koulutuksen päättymisestä Diakin Turun-kampuksella ja siirtymisestä Helsinkiin neuvotellaan parhaillaan. Tulkkikoulutuksen jatkaminen ja kehittäminen on Diakille ja sen kumppaneille tärkeää. Koulutuksen tulevaisuus turvataan yhteiskehittämällä.
Saamen kielten tulkkauskoulutuksen tavoitteena on parantaa tulkkien saatavuutta ja siten varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus asioida äidinkielellään viranomaisen kanssa. Tulkkausosaamisen lisäksi hankkeessa halutaan levittää tietoutta saamelaisten oikeudesta käyttää tulkkia.
Korkeakouluopiskelijoille tarjottiin mahdollisuus opiskella kieliä aikaan ja paikkaan sitomattomina verkkokursseina 25 korkeakoulun yhteisessä KiVAKO-hankkeessa. Diakonia-ammattikorkeakoulu tuotti verkko-opintoihin viittomakielen kursseja.
Diakin opiskelijat ovat mukana kehittämässä kulttuurisensitiivistä jalkautuvan työn mallia, jonka missiona on ehkäistä tarttumattomia sairauksia erityisesti Lähi-idästä ja Afrikasta muuttaneiden parissa. Maahanmuuttajataustaisen väestön keskuudessa tarttumattomien sairauksien, joita ovat esimerkiksi diabetes, syövät ja sydän- ja verisuonisairaudet, esiintyvyys on nousussa.
Saamen kielten tulkkaus -hankkeen loppuwebinaari Ohjelma klo 9.00 Tervetuloa Iiris Mäenpää, projektipäällikkö, Saamelaisalueen koulutuskeskus klo 9.10 Tulkkauskoulutuksen terveiset – mitä on tehty ja opittu?
Diakin opiskelijat ovat mukana kehittämässä valtioneuvoston viestintää entistä saavutettavammaksi viittomakieltä käyttäville henkilöille.
Tulkkausala elää muutoksen keskellä. Erityisesti teknologian kehitys ja monipuolistuminen vaikuttaa myös tulkkauksen tehtäviin, selviää Diakin ja Humakin laatimasta tulkkausalan tulevaisuudennäkymiä kartoittaneesta selvityksestä.
Puhevammaisten viikkoa vietetään 5.–11.10. Diakonia-ammattikorkeakoulun Turun-kampuksen puhevammaisten tulkkiopiskelijat ja Turun yliopiston logopedian opiskelijat ovat tuottaneet videoita puhevammaisten kohtaamisesta sekä puhevammaisten palveluista ja kommunikaatiomenetelmistä.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kohtaavat työssään ihmisiä, joiden kanssa heillä ei ole yhteistä kieltä tai joiden tapa kommunikoida poikkeaa heidän omasta tavastaan. Diakin tuore julkaisu kokoaa yhteen keinoja eri lailla kommunikoivien kohtaamiseen.