Siirry sisältöön

”Me hoitajat oikeasti näemme ihmisen”

Carita Hagan valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2021 ja päätyi sen jälkeen jatko-opiskelemaan Diakiin terveydenhoitajaksi. Hänen mukaansa terveysalalla pääsee näkemään yhteiskunnan ja ihmiselämän kulissien taakse.

Diak oli Caritalle tuttu korkeakoulu. Siellä hän opiskeli ja valmistui sairaanhoitajaksi muutama vuosi sitten. Terveysalan työkokemukset saivat aikaan vahvan tunteen siitä, että ala on hänelle oikea.

– On harmi, kun terveysalasta on niin paljon negatiivisia uutisia ja kaikki se hyvä jää piiloon. Hoitajana pääsee luomaan merkityksellistä elämää muille. Työ on rikasta, monipuolista ja kiehtovaa. Koen olevani tärkeä ja työlläni on vaikutusta, sillä olemme tukipilari siihen, että yhteiskuntamme ylipäätään toimii, Carita pohtii.

Myöhemmin Carita päätti, että on sopiva aika laajentaa osaamistaan ja opiskella uusi pätevyys. Aikaisemmat kokemukset Diakista ja sen työelämälähtöisyydestä sekä laadukkaasta opetuksesta vaikuttivat päätökseen.

– Hain Diakiin terveydenhoitajan muuntokoulutukseen ja sille tielle päädyin. Terveydenhoitajan opinnoissa olen päässyt syventymään erityisesti terveyden edistämiseen ja ihmisen elämänkaaren eri vaiheisiin. Se on tuntunut tosi mielekkäältä.

Nyt Caritan opinnot ovat päättymässä ja hän on viittä vaille valmis terveydenhoitaja.

 Olen ollut hämmästynyt siitä, miten ajankohtaista tietoa lehtoreilla on ollut. Tästä on ollut hyötyä myös harjoitteluissa, kun olen vienyt ajantasaisinta tietoa työpaikkoihin.

Diakissa oppii empatiakykyä

Diak on saanut paikan Caritan sydämessä. Se on hänen mukaansa erityislaatuinen korkeakoulu muun muassa eettisyyden näkökulmasta.

– Opinnoissa painotetaan inhimillisyyttä. Olen oppinut Diakissa empatiakykyä, argumentointitaitoja ja kohtaamisosaamista – asioita, jotka ovat valtavan tärkeitä tällä alalla, mutta joiden opetukseen ei aina panosteta, Carita kertoo.

Hänen mukaansa Diak toimii arvojensa mukaisesti. Arvot näkyvät ihan konkreettisesti kampuksella.

– Muistan ensimmäiset viikkoni Diakissa, kun opinto-ohjaaja painotti meitä aloittelijoita priorisoimaan aina oman hyvinvointimme. Myös opetuksessa käytiin läpi palautumisen työkaluja. Tuntui, että meidän hyvinvoinnistamme huolehdittiin, emmekä olleet vain kasvotonta massaa.

Carita kertoo saaneensa Diakista laadukkaat opit työelämää varten. Lehtorit ovat keskusteluorientoituneita ja ammattitaitoisia, ja heidän tietonsa ovat ajan tasalla.

– Olen ollut hämmästynyt siitä, miten ajankohtaista tietoa lehtoreilla on ollut. Tästä on ollut hyötyä myös harjoitteluissa: olen vienyt ajantasaisinta tietoa työpaikkoihin, joissa on saatettu toimia vielä vanhalla tavalla. Eräässä neuvolaharjoittelussa tutkittiin lasten kuuloa ja huomasin, että hoitaja teki turhaa työtä käydessään kaikki raja-arvot läpi. Tämä päivitti myös heidän tietoaan, Carita muistelee.

Hoitajat auttavat ihmisiä pelastamaan itsensä

Carita on kerryttänyt jo laajasti työkokemusta. Hän suoritti kahden tutkinnon aikana peräti 15 työharjoittelua ympäri Suomen, joten hän voinee sanoa nähneensä, miten terveysala toimii Suomessa.

– Parhaimmat harjoittelukokemukseni ovat kauempaa. Esimerkiksi Kuopiosta, Kemistä ja Turusta on jäänyt lämpimät muistot. Suosittelen siis kokeilemaan harjoittelua muuallakin kuin lähikaupungeissa, Carita kannustaa.

Harjoitteluissa on tullut tutuksi myös alan monipuolisuus. Carita on työskennellyt niin vanhuspuolella, erikoissairaanhoidossa, leikkaussalissa, päihdetyössä kuin lasten poliklinikallakin.

Terveydenhoitajaopinnot ovat tuoneet työelämään vielä uuden tason, kun hän on päässyt harjoitteluihin työterveyshuoltoon, kouluterveydenhuoltoon ja neuvolatyöhön.

– Ihaninta on ollut, kun olen saanut hyvää palautetta asiakkailta ja omaisilta. Muistan, kun olin kesätöissä kuntouttavassa arviointiyksikössä ja kävin viimeisen kerran erään asiakkaan luona. Hän kysyi, voinko tulla käymään kahvilla myöhemmin. Kuulin vielä kaksi vuotta harjoitteluni jälkeen, että asiakas oli kysellyt kollegalta, missä se Carita on, Carita naurahtaa.

Palautteista Carita on huomannut, miten paljon hänen työllään on vaikutusta ihmisten elämiin.

– Me hoitajat oikeasti näemme ihmisen ja puhumme heikkojen, sorrettujen ja sairaiden ihmisten puolesta. Muiden hyvä kohtelu on kaikessa etusijalla. Joskus sanotaan, että hoitajat ovat pelastajia, mutta me teemme jotain vielä tärkeämpää: autamme ihmisiä pelastamaan itse itsensä.

Hae yhteishaussa 11.–25.3.2025 Diakiin ja työllisty kohtaamisen asiantuntijaksi sosiaali- ja terveysalalle, tulkkauksen alalle tai kirkon alalle. Lue lisää verkkosivuiltamme! >

Kuva: Outi Törmälä