Siirry sisältöön

Erilaiset työnhakukanavat

Työnhakuun löytyy monipuolisesti erilaisia kanavia ja vaihtoehtoja. Työ- ja harjoittelupaikkoja voit etsiä esimerkiksi seuraavista paikoista.

Työnhakusivustot

Piilotyöpaikat

Mikäli työnhakusivustoilta ei löydy etsimääsi tehtävää tai työnkuvaa, voit myös ottaa suoraan yhteyttä itseäsi kiinnostavaan yritykseen ja jättää avoimen hakemuksen. Oleellista on löytää yritys, josta olet kiinnostunut, joka edustaa omia arvojasi ja jonka ajattelet hyötyvän osaamisestasi. Piilotyöpaikat ovat työpaikkoja, joihin ei haeta työntekijää julkisella haulla. Vinkkejä mahdollisista piilotyöpaikoista saattaa löytyä esimerkiksi tiedotusvälineitä ja sosiaalisen median kanavia seuraamalla tai ammatillisia verkostoja hyödyntämällä.

Lue lisää, miten voit löytää piilotyöpaikkoja. Piilotyöpaikkaa voit hakea avoimella työhakemuksella.

Verkostot työnhaun tukena

Tänä päivänä sosiaalinen media on tehnyt verkostoitumisesta helpompaa mutta edelleen ystävät, opiskelutoverit sekä entiset ja nykyiset kollegat sekä harjoittelupaikat ovat arvokkaita kontakteja myös työnhakua ajatellen. Näiden lisäksi harrastuspiirien sekä erilaisten kurssien ja messutapahtumien kautta voi rakentaa verkostoja.

Urasuunnittelun näkökulmasta opintojen aikana voi olla itse aktiivinen verkoston rakentaja jättämällä itsestään muistijäljen itseä kiinnostaviin verkostoihin tai henkilöihin. Sen voi ilmaista vaikka kiinnostuksella kyseistä toimijaa kohtaan, haluna tehdä myöhemmin yhteistyötä tai kiinnostuksena työllistyä joskus ko. tahon kanssa. Näitä tahoja voi löytyä esim. harjoittelupaikoista, heidän verkostoistaan tai oppimistehtävien työelämäkumppaneista.

Lue lisää verkostoitumisesta Duunitorilta.

Sosiaalinen media

Sosiaalisen median hyödyntäminen työnhaussa on kasvanut muutamassa vuodessa.

LinkedIn keskittyy täysin työnhakuun ja huolella rakennetulla profiililla on helppoa tuoda esille omaa osaamistaan, kokemustaan ja koulutustaan. LinkedInin kautta voit löytää työpaikkailmoituksia, luoda verkostoja tai joku voi bongata sinut töihin jo vaikuttavan profiilisi perusteella. Lue lisää kuinka LinkedIn auttaa työnhaussa: Linkedin vinkit.

Linkedin käytöstä löytyy hyviä ohjeita avoimesti Youtubesta.

Facebookista löydät Työpaikat- ilmoitusalustan, jossa voit hakea tai tarjota työpaikkoja. Lisäksi Facebookista löytyy alakohtaisia ryhmiä, joissa usein keskustelun lisäksi jaetaan mielenkiintoisia työpaikkailmoituksia. Tutustu esimerkiksi Sosionomien uraverkosto-, Diakin alumnit- tai Diakin kirkon alan opiskelijat  -ryhmiin.

Twitterissä työnhakija voi puolestaan näyttää aktiivisuuttaan ja tuoda näkyväksi omaa persoonaansa ja osaamistaan osallistumalla oman alansa keskusteluihin. Twitterissä voit etsiä työpaikkoja esimerkiksi hashtageilla #työpaikat tai #rekry.

Myös Instagramissa voi etsiä työpaikkailmoituksia hashtageilla. Lisäksi Instagramissa voit tarkastella mielenkiintoisen yrityksen profiilia ja julkaisuja sekä kerätä informaatiota, jota voit hyödyntää esimerkiksi työhaastattelussa.