Tervetuloa opiskelijaksi Diakiin!
Syksyn 2024 yhteishaun todistusvalinnan tulokset on julkaistu. Kaikki valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 21.11.2024.
Näet oman valinnan tilanteesi Oma Opintopolku -palvelusta. Varasijoilta voidaan vielä hyväksyä hakijoita 18.12.2024 saakka.
Tältä sivulta ja sen kampuskohtaisilta alasivuilta löydät ohjeita opintojesi aloittamiseen. Tutustuthan oman koulutuksesi tietoihin kampuskohtaisilla sivuilla ennen opiskelupaikan vastaanottamista!
Otettuasi opiskelupaikan vastaan sinun kannattaa ladata heti myös opiskelijan mobiilisovellus Tuudo. Jo ennen opintojen alkua löydät sieltä Uuden opiskelijan infon ja myöhemmin myös esimerkiksi opiskelijakorttisi ja lukujärjestyksesi.
Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin UKK-sivulla.
Ota opiskelupaikka vastaan
Vahvistaaksesi opiskelupaikkasi sinun tulee ottaa se vastaan 28.11.2024 klo 15 mennessä. Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.
Jos et voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, lähetä sähköpostia hakijapalveluihin osoitteeseen hakijapalvelut@diak.fi saadaksesi ohjeet paikan vastaanottamiseksi.
Jos et ota opiskelupaikkaa vastaan määräaikaan mennessä, menetät sen.
Jos tulet hyväksytyksi varasijalta, tarkista paikan vastaanottamisen määräaika hyväksymisilmoituksestasi.
Ilmoittaudu kevätlukukaudelle 2025
Ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi kevätlukukaudelle 2025 28.11.2024 klo 15 mennessä. Ilmoittautumiseen siirrytään Oma Opintopolku -palvelun kautta opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen.
Jos et voi ilmoittautua Oma Opintopolku -palvelun kautta, ota yhteyttä hakijapalveluihin saadaksesi ilmoittautumisohjeet.
Jos tulet hyväksytyksi varasijalta, ilmoittaudu lukukaudelle 7 vuorokauden kuluessa hyväksymisilmoituksen saamisesta.
Aiotko ottaa opiskelupaikan vastaan Diakista ja jäädä samalla jonottamaan opiskelupaikkaa ylemmäksi sijoittamastasi hakukohteesta? Tässä tapauksessa voit ilmoittautua läsnä tai poissa olevaksi vasta, kun on selvinnyt, pääsetkö jonottamaasi koulutukseen.
Opiskelupaikat vahvistuvat viimeistään 18.12.2024, kun varasijoilta hyväksyminen päättyy, elleivät jonottamasi koulutuksen aloituspaikat tule täyteen sitä ennen.
Haluaisitko ilmoittautua poissa olevaksi? Ammattikorkeakoululain mukaan otettuaan opiskelupaikan vastaan opiskelija voi ilmoittautua poissa olevaksi ensimmäiseksi lukuvuodeksi vain lakisääteisestä syystä. Tutustuthan ensimmäisen vuoden poissaoloa koskeviin ohjeisiin alempana tällä sivulla.
Lukuvuodelle ilmoittautuminen on opiskelijan lakisääteinen velvollisuus. Jos jätät kokonaan ilmoittautumatta, menetät opiskeluoikeutesi ja hakiessasi sitä takaisin joudut maksamaan 50 euron suuruisen käsittelymaksun.
Ensimmäisen vuoden poissaolo
Ammattikorkeakoululain (29 §) mukaan voit ensimmäisenä lukuvuonna ilmoittautua poissaolevaksi vain seuraavista syistä:
-
- suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua. Toimita todistukseksi palvelukseenastumismääräys.
- tarvitset vapaata opinnoistasi lapsesi hoitamiseksi tämän syntymän tai adoption yhteydessä. Toimita todistukseksi Kelan todistus vanhempainrahakaudesta tai jos todistusta ei vielä ole, lääkärintodistus raskaudesta. (Huom. hoitovapaa ei anna oikeutta poissaoloon ensimmäisenä lukuvuonna).
- olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintoja. Toimita todistukseksi sairauspäivärahapäätös tai mikäli sellaista ei ole, lääkärintodistus. Lääkärintodistuksesta on ilmettävä, mikä sairaus tai vamma on kyseessä ja että kyseinen sairaus tai vamma estää opintojen aloittamisen kyseisenä lukukautena. Sairauden tai vamman vaatimien käytännön järjestelyjen aiheuttamat esteet: toimita todistukseksi riittävä selvitys, esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiön todistus, että opiskelija on jonossa vammansa edellyttämään asuntoon. Opiskelijan oma ilmoitus ei ole riittävä selvitys.
Todistus poissaolon lakisääteisestä syystä tulee toimittaa hakijapalveluihin 28.11.2024 klo 15 mennessä. Hakijapalveluiden sivulla on linkki suojattuun sähköpostiin.
Jos sinut hyväksytään varasijalta, toimita poissaolotodistus opiskelupaikan vastaanottamisen määräaikaan mennessä.
Jos ilmoittaudut poissa olevaksi mutta et toimita poissaolotodistusta määräaikaan mennessä, sinut kirjataan läsnä olevaksi opiskelijaksi.
Varmista, täytyykö sinun toimittaa todistuskopiot
Diakiin valitun opiskelijan tulee toimittaa todistuskopiot tarkastukseen tallentamalla ne hakulomakkeelle 28.11.2024 klo 15 mennessä, jollei todistuksia ole toimitettu jo hakemuksella. Varasijalta hyväksytyille päivämäärä ilmoitetaan hyväksymisilmoituksessa.
Pääset tallentamaan liitteitä hakemuksellesi Oma Opintopolku -palvelun kautta. Oma Opintopolku -sivulla klikkaa Siirry hakemuksiin -painikkeesta.
Sisäänkirjautumisen jälkeen valitse kevään yhteishaun hakemuksesi. Pääset lisäämään todistukset kohtaan Opiskelijoiksi valituilta vaadittavat todistukset (AMK/YAMK).
Todistuskopio täytyy toimittaa seuraavista:
- Suomessa suoritettu lukion päättötodistus (tarvitaan vain, jos ylioppilastutkintoa ei ole suoritettu)
- Suomessa ennen vuotta 2017 suoritettu ammatillinen perustutkinto
- Suomessa ennen vuotta 2018 suoritettu ammatti- tai erikoisammattitutkinto
- Suomessa suoritettu ammatillisen korkea-asteen tutkinto
- Suomessa suoritettu opistoasteen tutkinto
- Suomessa ennen vuotta 2005 suoritettu korkeakoulututkinto
- Hakukautena valmistuva ulkomainen tutkinto
- Hakukautena valmistuva kansainvälinen Reifeprüfung/Deutsches Internationales Abitur -tutkinto
- Hakukautena valmistuva kansainvälinen European Baccalaureate -tutkinto
- Hakukautena valmistuvan kansainvälinen International Baccalaureate -tutkinnon loppuarvosanat “transcript of grades”
- Työtodistukset kaikesta hakemuksella mainitusta työkokemuksesta (YAMK-koulutukseen valitut)
- Viralliset käännökset todistuksista, jotka eivät ole suomen, ruotsin, tai englannin kielellä
Jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, ei sinun tarvitse liittää hakemuksellesi todistuskopioita.
Näemme myös vuodesta 2017 alkaen suoritettujen ammatillisten perustutkintojen sekä vuodesta 2018 alkaen suoritettujen ammatti- ja erikoisammattitutkintojen suoritustiedot pääsääntöisesti suoraan suoritusrekisterin kautta.
Jos tulet hyväksytyksi varasijalta, tarkista päivämäärä hyväksymisilmoituksestasi.
Toimita todistuskopiot myös silloin, jos otat paikan vastaan mutta jäät jonottamaan opiskelupaikkaa ylemmäksi sijoittamastasi hakutoiveesta. Myös lakisääteisestä syystä poissa olevaksi ilmoittautuvan on toimitettava kopiot todistuksista.
Jos et toimita todistuskopioita määräaikaan mennessä, opiskelijavalinta voidaan purkaa.
Lue lisää hakukelpoisuuden osoittamisesta ja todistuskopioiden toimittamisesta Valintaperusteet-sivulta.
Diakin käyttäjätunnusten luominen ennen opintojen alkua
Kaikkien Diakissa opiskelevien tulee luoda omat henkilökohtaiset Diak-käyttäjätunnukset ennen opintojen alkua.
Diakin opiskelijana voit luoda ja aktivoida käyttäjätunnuksesi ensimmäisen läsnäololukukauden alussa (3.1. tai 3.8. alkaen). Tunnukset aktivoidaan Diak tunnistautumispalvelussa vahvasti tunnistautumalla, esimerkiksi pankkitunnuksilla. Ohjeita tunnusten aktivointiin näet tältä sivulta.
Kun olet aktivoinut käyttäjätunnuksesi, pääset kirjautumaan opiskelussa tarvittaviin järjestelmiin.
Tunnuksesi, joihin sisältyvät mm. sähköpostin ja henkilökohtaisen pilvitallennustilan käyttöoikeus, pysyvät voimassa niin kauan kuin opiskeluoikeutesi Diakissa on voimassa.
Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet löydät IT-palveluiden sivulta.
Opiskeluvälineet
Edellytämme, että sinulla on käytössäsi oma kannettava tietokone, sillä se mahdollistaa joustavan verkko- ja etäopiskelun myös muualla kuin kampuksella. Etäopetuksessa tarvitset toimivan kuva- ja ääniyhteyden (kamera, headset).
Pääasiallinen mobiililaitteiden käyttö opiskelussa ei ole toivottavaa – monet opetuksen materiaalit eivät ole saavutettavissa mobiililaitteilla, jolloin opetukseen ei ole mahdollista osallistua täysmääräisesti.
Älä osta Chromebook-laitetta, sillä et pysty käyttämään kaikkia opiskelussa vaadittavia ohjelmia sillä.
Opetuksessa käytetään Windows käyttöjärjestelmää ja kaikilla Diakin opiskelijoilla on oikeus ilmaiseen Office 365 -ohjelmistoon (opiskelijalisenssi). Jos sinulla on oma kone tai aiot hankkia oman koneen, varmista, että koneeseesi voidaan asentaa Office-ohjelmat. Käytä kaikissa Diakin järjestelmissä Chrome-selainta.
Office365-pilven työkalujen lisäksi käytät myös muita järjestelmiä opiskelusi tukena. Diakissa opiskelijoiden oppimisalustana on Diakle ja verkkoluentoalustana on Zoom. MyDiak on opiskelijahallinnon järjestelmä, jossa näet oman opetussuunnitelmasi, opintosuorituksesi ja esim. ilmoittaudut opintojaksoihin.
Opiskelijan tulee käyttää myös Tuudoa opiskelijaelämän hallintaan. Näihin järjestelmiin pääset perehtymään paremmin, kun olet aktivoinut Diakin käyttäjätunnuksesi.
Kevätlukukauden opintojen aikataulut
Koulutusten kevään 2025 lähipäivät ovat nähtävillä Aikataulut ja ilmoittautuminen -sivulla. Valitse oikea kampus ja katso sieltä oman ryhmäkoodisi eli opiskelijaryhmäsi mukainen rivi. Aloittavien opiskelijaryhmien tunnukset on kerrottu alempana tällä sivulla.
Tarkan lukujärjestyksen näet Diakin Lukkarikoneesta 16.12.2024 alkaen. Löydät lukujärjestyksen Lukkarikoneesta ryhmäkoodillasi hakemalla. Tutustu myös Lukkarikoneen ohjeeseen.
Huom. muutokset lukujärjestyksiin ovat mahdollisia.
Löydät tietoa oman koulutuksesi lähipäivistä myös kampuskohtaisilta sivuilta.
Aloittavien opiskelijaryhmien ryhmäkoodit
Helsinki
- sosionomi (AMK) HKI-K25sos
- sosionomi (AMK), diakoniatyö HKI-K25sosd
- sairaanhoitaja (AMK) HKI-K25sh
- sairaanhoitaja (AMK), lähihoitajataustaisille HKI-K25sh-lh
- sairaanhoitaja (AMK), diakoninen hoitotyö, HKI-K25shd
- terveydenhoitaja (AMK) HKI-K25th
Oulu
- sosionomi (AMK) OUL-K25sos
- sosionomi (AMK), diakoniatyö OUL-K25sosd
- sairaanhoitaja (AMK), lähihoitajataustaisille OUL-K25sh-lh
Pori
- sosionomi (AMK) POR-K25sos
- sosionomi (AMK), diakoniatyö POR-K25sosd
Omien opintojen suunnittelu
Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
Opintojesi alussa opinto-ohjaajasi ohjaa sinua laatimaan henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPSin, jota päivität tarvittaessa. Samalla tehdään suunnitelmaa mahdollisten aiempien opintojesi tai työkokemuksesi hakemisesta osaksi opintoja.
Näet oman opinto-ohjaajasi yhteystiedot koulutuksesi kohdalta kampuskohtaisilta sivuilta.
Lue lisää opinto-ohjauksesta. Voit lisäksi tutustua jo etukäteen oman koulutuksesi opetussuunnitelmaan.
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)
Diakin opiskelijana sinulla on mahdollisuus hakea aikaisemmin hankkimasi osaamisen tunnistamista ja tunnustamista eli AHOTia osaksi tutkintoasi. Voit ahotoida opintoja riippumatta siitä, miten, milloin tai missä olet hankkinut osaamisesi.
AHOT-prosessissa opiskelijan osaamista verrataan Diakin opetussuunnitelmiin kirjattuihin osaamistavoitteisiin.
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on mahdollista ainoastaan tutkintoon johtavassa koulutuksessa läsnä oleville opiskelijoille.
Osaamisen tunnistamista ja tunnustamista haetaan yleensä kokonaisista opintokokonaisuuksista tai kokonaisista opintojaksoista.
Pääsääntöisesti tunnistaminen ja tunnustaminen haetaan tutkinto-opintojen alkuvaiheessa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman vahvistamisen yhteydessä. Voit hakea AHOT-menettelyjä myös myöhemmin opintojen kuluessa.
Uusille opiskelijoille järjestetään kaksi samansisältöistä AHOT-infoa. Infojen aikataulu lähetetään sähköpostitse uusille opiskelijoille sekä päivitetään kampuskohtaisille infosivuille.
Tutustu tarkemmin Diakin AHOT-ohjeeseen.
Opinnollistaminen
Opinnollistaminen tarkoittaa työnteon ja korkeakouluopiskelun yhdistämistä. Kun AHOT liittyy aiemmin hankittuun osaamiseesi, opinnollistamisessa voidaan puhua opintojen aikana syntyvästä osaamisesta.
Samalla on kyse henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesta opiskelusta (HOPS). Opinnollistamisen kohdalla hopsaaminen on työlähtöistä henkilökohtaistamista, jossa syvällisellä otteella suunnitellaan vaihtoehtoista suoritustapaa jollekin tietyllä kokonaisuudelle.
Opinnollistamista on eri muodoissa, mutta keskeisin niistä on malli, jossa päivä-, ilta- tai viikonlopputyössä käyvä opiskelija esittää työssä hankkimansa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista tai opintojaksojen suorittamista työtä tekemällä.
Harjoittelu
Harjoittelut ovat tärkeä osa Diakissa opiskelua. Harjoitteluissa perehdyt käytännön työtehtäviin sekä opit soveltamaan tietojasi ja taitojasi työelämässä. Lisäksi verkostoidut ja luot kontakteja erilaisiin työpaikkoihin.
Parhaassa tapauksessa harjoittelut avaavat mahdollisuuksia työllistymiseen ja opinnäyteyhteistyöhön.
Lue lisää harjoittelukäytännöistä.
Opiskeluun liittyvät kulut
Opetus on Diakissa maksutonta suomen- ja ruotsinkielisissä tutkintoon johtavissa koulutuksissa.
Opiskelija kustantaa itse kirjat ja muut materiaalit. Kampuksella on tulostin, jota voit käyttää tarvittaessa.
Opiskeluarjen sujuvuuden kannalta edellytämme, että sinulla on käytössäsi oma tietokone, sillä se mahdollistaa esim. joustavan verkko- ja etäopiskelun myös muualla kuin kampuksella. Diakilla on tiloissaan tarjolla vain hyvin rajallinen määrä kiinteitä työpisteitä ja mahdollisuuksien mukaan myös kannettavia tietokoneita, joita voi lainata kampuksella päivän ajaksi. Tarkempaa tietoa löydät IT-palveluiden ohjeista.
Päivittäiset matkat sekä matkat harjoittelu- ja tutustumispaikkoihin kustantaa opiskelija. Myös ruokailu kampuksen opiskelijaravintolassa on maksullista. Tutustu opiskelijaruokailuun Diakin kampuksilla.
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu ja YTHS:n infokirje
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin.
Kaikkien läsnäolevien tutkinto-opiskelijoiden on maksettava maksu läsnäololukukausiensa ajalta. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle. Lue lisää YTHS:n palveluista ja Kelalle maksettavasta korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta. Terveydenhoitomaksusta ei tule erillistä laskua, vaan jokaisen läsnä olevan opiskelijan on huolehdittava maksun maksamisesta ajallaan.
Vinkkejä opintojen rahoittamiseen
Voit hakea opintotukea Kelalta.
Löydät lisätietoa opintotuesta ja ateriatuesta verkkosivulta.
Opiskelijaetuja
Diakin opiskelijoiden käytössä on mobiilisovellus Tuudo, joka kokoaa yhteen opiskelijoiden tärkeät palvelut. Löydät Tuudosta myös uuden opiskelijan infopaketin ja voit ottaa sen käyttöösi jo ennen Diakin tunnusten saamista.
Kattavimmat opiskelijaedut saat käyttöösi liittymällä opiskelijakunta O’Diakoon.
Diakin kirjastot ja kirjastokortin hankkiminen
Diakin kirjasto- ja tietopalvelut ovat kaikkien käytettävissä kampuksilla ja verkossa. Kirjasto tarjoaa ajantasaista ja monipuolista tietoa opiskeluun kaikilta Diakin aloilta.
Kirjaston tietokanta on Diakin Finna, josta löydät kirjat, opinnäytetyöt ja lehdet sekä linkit e-kirjoihin, e-lehtiin ja tietokantoihin.
Asiakkuuden saat, kun hankit Diakin kirjastokortin. Diakin opiskelijat voivat käyttää Tuudoa kirjastokorttina eli silloin sinun ei tarvitse täyttää kirjastokorttihakemusta.
Tervetuloa kirjastoon!
Opiskelijakunnan tervetulokirje
Terveisiä opiskelijakunta O’Diakolta!
Onneksi olkoon, mahtavaa saada sinut joukkoomme! Edessäsi on monta kovan työn takana olevaa opintopistettä, mutta muista, että opiskelu ei ole pelkästään luentoja ja tenttejä. Yhdessä opiskelukavereiden kanssa matkastasi tulee varmasti unohtumaton!
Mikä on O’Diako?
Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta O’Diako on kaikkien Diakin opiskelijoiden järjestö, joka tuo yhteen kaikkien alojen opiskelijat kampuksesta riippumatta. Olemme vahvasti läsnä diakilaisten arjessa: järjestämme tutorointia, jonka avulla pääset opinnoissasi alkuun, ja autamme sinua kaikenlaisissa opintoihin ja opiskelijaelämään liittyvissä asioissa. Jäsenenämme olet osa ainutlaatuista ja lämminhenkisestä yhteisöä.
Miksi liittyisin O’Diakoon?
O’Diako on opiskelijoiden puolella heitä koskevassa päätöksenteossa. Tavoitteenamme on luoda kaikille avoin, yhdenvertainen ja turvallinen opiskeluympäristö. Olemme käytettävissäsi, kun tarvitset tukea tai apua. Huolehdimme oikeuksistasi ja edistämme hyvinvointiasi. Tarjoamme mahdollisuuksia vaikuttaa opinnoissa ja järjestöissä, monipuolisia liikuntamahdollisuuksia sekä tapahtumia laidasta laitaan. O’Diakon jäsenenä saat lisäksi lukuisia rahanarvoisia etuja: maksat huomattavasti edullisemman hinnan keltaisista haalareistamme, opiskelijatapahtumista sekä tuotteistamme.
Miten liityn, kuka auttaa?
Verkkosivultamme löytyy kaikki tarvittava tieto opiskelijakuntaamme liittyvistä asioista sekä jäseneksi liittymisestä. Pääset liittymään jäseneksi korkeakoulun käyttäjätunnuksillasi, jotka saat ensimmäisenä orientaatiopäivänäsi. Mikäli et löydä tarvitsemaasi tietoa tai sinulla tulee jotain kysyttävää, toiminnanjohtajamme auttaa sinua mielellään: toiminnanjohtaja@odiako.fi tai info@odiako.fi
Tervetuloa!
Lisätietoja:
Kotisivut: www.odiako.fi
Facebook: O’Diako – Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta
Instagram: odiako_fi
Tunnisteet: #odiako #diaknoosi
Näin Diakissa opiskellaan
Tutustu opiskeluun näiden linkkien avulla:
Opintoja ohjaavat säännöt ja dokumentit
Tutustu opintoja ohjaaviin sääntöihin ja dokumentteihin näiden linkkien kautta:
Tukea opintoihin
Lisätietoja hyvinvoinnin ja opintojen tukipalveluista löydät tukipalveluiden verkkosivulta.