Turvallisempi tila Diakissa
Turvallinen tila tarkoittaa yhteisöä, tapahtumaa tai tilaa, jossa jokaisella on vapaus olla oma itsensä, tuntea olonsa turvalliseksi ja kunnioitetuksi. Turvallisemman tilan periaatteet tarkoittavat yhteisesti muodostettuja ja hyväksyttyjä periaatteita, joita toteuttamalla taataan jokaisen fyysisen, henkisen ja sosiaalisen turvallisuuden tunne. Turvallinen tila ei ole kaikille samanlainen, joten turvallisempi tila kuvaa pyrkimystä taata sellainen jokaiselle.
Huomioimme yhteisön moninaisuuden ja arvostamme erilaisuutta
Jokaisella on oikeus määritellä identiteettinsä ja arvonsa. Kunnioitamme toistemme rajoja ja koskemattomuutta.
Emme hyväksy epäasiallista kohtelua, syrjintää tai häirintää, joka liittyy esimerkiksi ikään, kieleen, ulkonäköön, uskontoon, kansalaisuuteen, etnisyyteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, taustaan, elämäntilanteeseen, terveydentilaan ja toimintakykyyn, sukupuoleen tai vakaumukseen.
Tiedostamme omat olettamuksemme ja ennakkoluulomme
Otamme huomioon, että omat vakiintuneet tapamme ajatella voivat loukata. Opimme virheistä ja erehdyksistä. Pyydämme anteeksi. Emme perusta vuorovaikutusta yleistyksiin, vaan olemme kiinnostuneita toisistamme, kysymme mieluummin kuin oletamme.
Opimme avoimella keskustelulla ja kuuntelemalla
Omalla käytöksellämme luomme turvallista ympäristöä. Esimerkiksi eleillä ja sanavalinnoilla on merkitystä. Asioista voidaan keskustella, vaikka niistä ollaan eri mieltä. On tärkeää perustella oma kantansa ja kuunnella toisen näkökulma. Rakennamme myönteistä ilmapiiriä ottamalla toiset huomioon. Kiitämme ja kannustamme toisia, puutumme havaitsemiimme epäkohtiin.
Puutumme epäasialliseen kohteluun ja käytökseen, syrjintään ja häirintään
Jokaisella yhteisön jäsenellä on velvollisuus puuttua havaitsemaansa epäasialliseen kohteluun. Turvattoman tai epäselvän tilanteen sattuessa, voimme ottaa sen puheeksi asianosaisen tai muun turvalliseksi kokemamme yhteisön jäsenen kanssa. Jokainen voi raportoida havaitusta tilanteesta Diakin havaintoilmoitusjärjestelmään Falconyyn.
Voit ilmoittaa huolesi tai kohtaamasi tilanteen:
- Falconyyn
- Opettajalle, kuraattorille tai opinto-ohjaajalle
- Esihenkilölle, hr-palveluihin, työsuojelulle tai luottamusmiehille
- opiskelijajärjestön häirintäyhteyshenkilölle.